Гигантско шоу от старата школа на Ковърдейл&ко.

22641
Гигантско шоу от старата школа на Ковърдейл & ко.
Снимка: Христо Петров

Sofia, Are You Ready To Rock? Този въпрос ни зададе снощи (24 ноември 2015 г.) Дейвид Ковърдейл преди началото на второто си парче (Bad Boys). Получи мощен одобрителен рев от пълната зала „Арена Армеец“, който продължи до края на целия концерт. А той беше запомнящ се.

Трябва да си призная, че вчера (24 ноември), в деня на концерта не бях особено ентусиазиран. Обстановката в Европа не е никак предразполагаща към културно-масови мероприятия, но това шоу нямаше как да го пропусна. Не бях особено въодушевен и по време на 35-минутната загрявка от The Dead Daisies, но това отдавам и на поредните „мерки за сигурност“ на полицията, изразили се в затваряне на бул. „Асен Йорданов“ пред залата, което беше причина за жестоко задръстване. Иначе родната полиция ни охраняваше, подпряла се на железните огради около залата, а тези с патрулките си стояха на топло в тях. Забравих за всичко това (и за много други неща) в мига, в който зад завесата се видя движение и „Армеец“ избухна в мощен рев. Whitesnake изпълзя на сцената и започна 1,30-часовия си сет, който отвя главите на всички. Това е банда, която за мен се нарежда сред най-великите, а Ковърдейл е жесток, дори и на тази възраст, сбръчкала цялото му лице.

ПОТОПЕТЕ СЕ В АТМОСФЕРАТА НА КОНЦЕРТА С ТАЗИ СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ

Атмосферата бе подгрята от The Dead Daisies. Те направиха 35-минутно изпълнение, започнало точно в 20,00 часа. В бандата забиват басистът Марко Мендоса, свирил с Thin Lizzy и Whitesnake, китаристите Ричард Фортус (Guns N’ Roses и Thin Lizzy) и Дейвид Лоуи, клавирист Дизи Рийд – музикантът с най-продължителна кариера в Guns N’ Roses. Вокал е Джон Кораби (Motley Crew). Шестимата направиха сет от девет изпълнения, през които барабанистът Браян Тичи се опитваше да демонстрира акробатичните си умения с палките. Но проблемът за бе, че звукът беше… пищящ. Не бих давал оценки на бандата, в която наистина изпълват имената на музиканти с пребогата автобиография. Аз се подразних от звука, а и бях се настроил за класики.

И те заваляха още с първото парче на Ковърдейл&Ко. Whitesnake заби на българска сцена 18 години след първата си поява в България (1997). По типичния за old school бандите начин: сцена и две стени отстрани, без никакви глезотии, без помпозност, без видео. Един велик глас, жестоки китари и един впечатляващ барабанист. Откриха с „Burn“ и оттам насетне продължиха само с хитове: "Love Ain't No Stranger", "Give Me All Your Love" и "Fool for Your Loving"… Естествено, сетлистът бе концентриран върху историята на Ковърдейл в Deep Purple, каквото и име носи турнето на „змията“.

През пролетта Whitesnake издадоха „The Purple Album“, който дава съвременния прочит на историята на Deep Purple, когато част от нея беше Ковърдейл. Затова и половината от парчетата на концерта в „Арена Армеец“, организиран от „София Мюзик Ентърплайзис“, премина под знака на албумите „Burn“ и „Stormbringer“. За мое огромно съжаление липсваше едноименното парче от втория споменат албум. Такова парче не може да бъде пропускано и не знам защо това се случи снощи. Липсата Whitesnake навакса с "Ain't No Love in the Heart of the City", "Is This Love", "You Keep on Moving".

Между изпълненията на Ковърдейл му се налагаше да поеме глътка въздух, защото годините вече са фактор. Тази възможност последователно му дадоха солата на Ред Бийч и Джоел Хоекстра, но аз останах най-впечатлен от изпълнението на Томи Олдридж (роден през 1950 г.). Барабанистът просто разкърти всички в залата с жестокото си соло на барабаните, което завърши с изпълнение без палки. Да, китарите винаги пленяват, но този човек направо ми отвя главата. Което далеч не е изненадващо предвид автобиографията му, която включа работа с Ози, Whitesnake, Motorhead, Гери Мур, Thin Lizzy и др.

Няма да забравя и Soldier of Fortune, придружена от акустична китара, а Ковърдейл ни намигваше с риза с цветовете на българския трибагреник. Чакам го отново. Ще съм там и на следващия му концерт.

Сетлист

01. Burn (DEEP PURPLE cover)

02. Bаd Boys

03. Love Ain't No Stranger

04. The Gypsy (DEEP PURPLE cover

05. Give Me All Your Love

06. You Keep on Moving (DEEP PURPLE cover)

--- Guitar Solo (Reb Beach /Joel Hoekstra)

07. Ain't No Love in the Heart of the City (Bobby "Blue" Bland cover)

08. Mistreated (DEEP PURPLE cover)

09. Harmonica Solo (Michael Devin) / You Fool No One (DEEP PURPLE cover)

--- Drum Solo (Tommy Aldridge)

10. Soldier of Fortune (DEEP PURPLE cover)

11. Is This Love

12. Fool for Your Loving

Само ден до дългоочакваното шоу на WHITESNAKE

Утре София ще бъде разтърсена от дългоочакваното шоу на WHITESNAKE! Рок легендите пристигат у нас за един много специален концерт, част...

13. Here I Go Again

Бис:

14. Still of thе Night

Текст: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com