Комплименти за "Кампоселиче"

6109
Комплименти за "Кампоселиче"
Снимка: личен архив

На 14 февруари, от 19:00 часа в зала "България" е българската премиера на Концерт за цигулка и оркестър №1 от композитора Минко Ламбов, посветен на изтъкнатия ни инструменталист Светлин Русев.

Концертът ще бъде реализиран с участието на Софийската филхармония, а диригент ще бъде Саша Маккила от Финландия, избран от самия Светлин Русев, който ще пристигне за сбитието от Швейцария. Вълнението на автора е огромно, защото във втората част на програмата е включен Концертът за цигулка и оркестър на Чайковски - едно от най-великолепните произведения, писани за цигулка и оркестър.

Световната премиера на Концерт за цигулка и оркестър номер 1 - Camposelice - "Фатални страсти", с участието на именития ни цигулар, се състоя на 24 декември 2017 г. в руския град Кострома, на седмия Международен музикален фестивал "Кострома - симфоническая". Концертът, създаден специално за Светлин Русев, е вдъхновен от майсторството му и от неподражаемия звук на неговата цигулка Camposelice - "Страдивари - 1710". На световния конкурс за композитори "Морис Равел" през 2018 година, в раздел симфонични творби, след тройно отсяване на над 300 произведения, международна комисия от професори от Яопония, Русия, Франция, Германия и Италия, присъди, че концертът "Кампоселиче" е едно от 15-те най-добри произведения. През същата година е осъществен и запис със Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на Марк Кадин и предстои издаването му на компактдиск.

Г-н- Ламбов, разбираме, че това произведение няма да остане единственото, посветено на Светлин Русев. Очевидно той е голямо вдъхновение за Вас и това е разбираемо?

През тази година предстои завършването на двойния концерт за цигулка и пиано, който пиша отново за Светлин Русев и неговата сценична партньорка, пианистката Йоръм Сон! "Огънят" е бавен и изисква единение до момента, в който натрупването на енергия ще избухне и този "пожар" ще превърне идеите и темите в реализирана музика.

Разбрах, че сега цялата Ви творческа страст е погълната от писането на филмова музика?

Така е, в момента завършвам работата си по музиката за новата режисьорска версия на филма "Хан Аспарух" на акад. Людмил Стайков. В него ще бъде включена музика на още трима композитори, освен мен. Ще бъде използвана и музика от оригиналния филм на композитора Симеон Пиронков, която аз трябваше да нотирам наново, изваждайки тон по тон всичко от старата фонограма на филма. Труден процес. В тази връзка искам да кажа, че скоро смятам да напиша  симфонична поема "Аспарух"  базирайки се на драматургията на новия филма с изцяло мое звуково пресъздаване на "картината". 

Предстои да финализирате и проекта "Point of view". Това си беше Ваша мечта от доста време?

Да, чрез този проект представяме нашата гледна точка, изпълнявайки авторски кавър версии на любими световни поп хитове и джазови пиеси. Разбира се всичко клони към джаза, фънка и етното. Музикантите са любими мои приятели и колеги от дълги години, с които работим и в "Минко Ламбов - квартет". Това са Ангел Демирев - китара, Ивайло Звездомиров – бас, Цветан Георгиев – барабани и разбира се Ана Топалова – вокал.

Предстои запис и издаване на "Минко Ламбов - квартет", концерти с проекта "Мугам" - азербайджанска джаз музика. Надявам се най-после да успеем да реализираме всичко около създадения от нас детски мюзикъл "Дивите лебеди" по едноименната приказка на Ханс. Кр. Андерсен. Либретото, както и на "Рибарят и неговата душа", отново е на Ана Топалова. Искаме да продължим да развиваме и "Shaka Zulu Orchestra". Една уникална по своя замисъл и реализация формация.  

Миналата есен с албума „Етнопъзелоладжи” Ви бе присъдено Първо място за фънк фюжън албум от Музикалната академия за радионагради в Лос Анджелис, а Ви предстои и интересно гостуване в Турция?

Баща ми - Кирил Ламбов (диригент, пианист и композитор), написа невероятни вариации за пиано и оркестър върху турска народна песен. Той ме покани да участвам в концертното изпълнение като солист-пианист. Изпълнихме вариациите под негово диригентство с участието на оркестър "Симфониета - София" в ЦДНА, а веднага след това получихме покана да ги представим през април тази година в Турция. Предстои ми и първи концерт като диригент точно на 22 март. в сградата на „Симфониета - София" - ОКИ "Надежда". В програмата ще звучат произведения от Верди, Бетховен и Кирил Ламбов. Това е част от личното ми развитие като музикант, защото през юни месец ще се дипломирам като магистър по оперно и оркестрово дирижиране в НБУ в класа на маестро Георги Димитров. 

Интервю на Божидара Димова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com