С индийска стъпка в ритъма на фламенкото

2779
С индийска стъпка в ритъма на фламенкото

На 21.03.2017г. в деня на пролетното равноденствие в София ще гостуват за първи път солистът на Индиалусиа Мигел Чаховски заедно с победителката от конкурса "Следващата Боливуд звезда" Германия 2105, Кинга Малец. Техният концерт е от 19 ч. в Сити Марк Арт Център (бившето кино "Левски").

Мигел е дипломиран архитект, активно занимаващ се с йога музикант, който е посветил творческата си съдба на фламенко музиката. Възпитан от дете с най-пламенните ритми на фламенкото, по-късно Мигел среща своя индийски гуру, под чието въздействие се влюбва в нежната и въздействаща индийска класическа музика - рагите. За разлика от западната класическа музика, рагите се изпълняват изключително като импровизации, подобно на фламенкото. Мигел е основател и солист на Индиалусиа - един творчески международен проект, с който миналото лято кръстоса надлъж и нашир Съединените щати, a преди това обиколи с турне в Испания и Германия.

Кинга Малец е големият победител от Германия в съревнованието "Следващата Боливуд звезда" през 2105 год. Тя е и лауерат от Сингапур от конкурс за индийски класически танци, преподавател, пътуващ непрестанно из цял свят.

Ето и блиц интервюта с двамата изпълнители, дадени специално за българската публика.

Мигел Чаховски

Опиши се с три думи.

Китарист - търсещ музиката.

Какво те вдъхновява?

Всички позитивни неща, които са вътре в душата ни, и всички онези красиви неща в природата, които са създадени, за да отговорят на духа в нас.

Какво е общото между индийския катак и испанското фламенко?

Испанското фламенко е много по-ново от катака, но въпреки това имат доста общи неща. Като например движенията с краката, импровизациите, изразните средства на тялото, ритъма. А и фламенкото е създадено от циганите, чийто корени са от Северна Индия.

Защо "Пътуване към себе си"?

Защото вътре в нас се крие всичко, от което имаме нужда.

Какво означава вътрешен мир за теб?

Едно състояние, в което можем да усетим нещата, такива, каквито са в реалност, едно състояние, в което можем да бъдем щастливи тук и сега. Едно състояние, в което можем да усетим абсолютната радост и да почувстваме тишината в музиката.

Защо България?

Защото все още не съм бил там. :)

Творческите тандеми братя Владигерови и братя Кърпарови с нова музика в коледните спектакли на Танцова компания "Илиев"

Две представления на успешни свои продукции подготвя фондация „Танцово изкуство – Илиев“ във връзка с десетгодишния с...

 

Кинга Малец

Опиши се с три думи.

Аз съм танцьор и хореограф, специализиран в индийските танци. Израсла съм в семейство, обичащо изкуството, културата и музиката. Три думи? Обичаща музиката и танца.

Спектакъл на световноизвестната канадска хореографка Мари Шуинар за първи път в България

Наричат Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“, един от най-смелите и оригинални хореографи в света. През годините Мари Шу...

Какво те вдъхновява?

Всичко, което видя, хората, които срещам. Всичко, което докосне сърцето ми. Може да е музикален концерт, танц, театър, улично изкуство, движение или звук в природата, красив видеоклип, дете, което изразява таланта си спонтанно, или личност с интересна житейска история.

Какво е общото между индийския катак и испанското фламенко?

Подобни ритмични фрази, движения с краката, грациозни движения с ръцете, израза на лицето, музикалността в силната връзка между музиката и танца, двете крайности - мекота, грация в движенията и бавно темпо, както и острота, сила в движенията и бързо темпо.

Защо "Пътуване към себе си"?

В ДНК гостува известният буто танцьор и хореограф Кацура Кан

В рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 26 май 2016 г. го...

Да познаваме себе си и да усещаме себе си е много необходимо и помага в днешния свят... както в ежедневието, така и в изкуството. Едното предизвиква другото. Музиката и танцът или всяко друго изкуство правят хората по-чувствителни, по-умиротворени, по-разбиращи и по-щастливи. Връзката със собствения ни дух и духовното развитие прави същото, помага на творците и зрителите да обогатят изкуството си с нещо специално, което не може да бъде описано с думи, но може да бъде усетено.

Какво означава вътрешен мир за теб?

Вътрешният мир означава за мен любов, равновесие и радост.

Защо България?

България е известна с красотата си, богатата си култура и хора с отворени сърца. Нямам търпение да усетя всичко това. :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com