Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Salve Regina: Концерт - спектакъл на "Софийски музикални седмици"

18 юни 2024, 13:17 часа • 778 прочитания

Концертът Salve Regina е посвещение – послание за надежда, мир, любов и упование в силата на духа на Божията Майка. В светлината на взаимодействието на музика, образ и слово различните нива на възприятие водят към едно съкровено преживяване като молитвено общение, отправено към Дева Мария. Нейното присъствие често е представяно посредством множество символи и метафори: градината – Hortus conclusus и образа на невестата от Песен на песните, розата, лилиума, дверите – Porta orientalis, фонтанът – извора на живота, самия храм… Една мистична градина, където небесата и земята, вечността и времето, Бога и човека намират тяхното единение, изразено чрез прегръдката на Младенеца и милостивата, благодатна, сладка Дева Мария.

Снимка: "Софийски музикални седмици"

Още: "Софийски музикални седмици" представя духов квинтет "Пилекадоне и Стефани Кръстева

Какво да очакваме

От Благовестието до Увенчанието Богородично, асоциацията с времето и произрастването, милостта и застъпничеството красноречиво съвпада с деня на концерта – 23 юни, непосредствено преди празника на Йоан Кръстител и с приемането на Божествените дарове на Петдесетница.

Още: Oddland и Trope подгряват концерта на Soen в София (ВИДЕО)

Канонични молитви и химни за Богородица са основно съдържание на програмата. Изпълнители са Диана Банчева – сопран, Стефан Петков – тенор, Ивелина Иванчева – пиано, Десислава Чолакова – цигулка. Произведенията са от Й.С. Бах, Дж. Б. Перголези, В. А. Моцарт, Р. Прайзман, Ц. Франк, С. Рахманинов, Дж. Качини, Ф. Шуберт. Някои от произведенията са специално аранжирани от Атанас Атанасов. С гласа на актьора Симеон Владов словото е спойката между музикалните произведения.

Визуална проекция пренася публиката в библейски градини пред страдащата майка на крилете на ангели. Проекцията и играта на светлини и сенки са дело на Михаил Михайлов от "Студио 1+1". Сценичният дизайн и подборът на поетичните текстове са дело на Пенка Казанджиева.

Концертът е част от фестивалната програма на 55-то издание на МФ Софийски музикални седмици и част от културния календар на Община София за 2024г.

Билети ще намерите онлайн на Eventim и на касата на залата.

Още: ПОКАНА да слушаме Бетовен, Моцарт и Брамс с Нов симфоничен оркестър на 1 юли (ВИДЕО)

Михаела Каръмова
Михаела Каръмова Отговорен редактор
Новините днес