Симфоничният оркестър на Принстънския университет представя за първи път у нас музика от Самюел Колридж-Тейлър

1562
Симфоничният оркестър на Принстънския университет представя за първи път у нас музика от Самюел Колридж-Тейлър
Снимка: Европейски музикален фестивал

Симфоничният оркестър на Принстънския университет ще даде начало на 23-тия „Европейски музикален фестивал“ в София. Точно след седмица, на 14 март от 19:30 ч., над 100 млади музиканти от САЩ ще излязат на сцената на зала „България“, за да представят програма от творби на Ал. Бородин, С. Колридж-Тейлър и Густав Холст. На диригентския пулт ще застане маестро Майкъл Прат, който ръководи състава вече 45-ти сезон. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Р. България и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община и в партньорство със Софийската филхармония. 

Творбите в програмата на 14 март са част от златната съкровищница на класическата музика. Концертът ще започне с популярните „Половецки танци“ из операта „Княз Игор“ от Александър Бородин. Основният акцент на вечерта ще бъде изпълнението на симфоничния цикъл „Планетите“ от Густав Холст. Творбата е завършена през 1917 година и отразява интереса на композитора към астрологията. Партитурата е не просто за стандартен симфоничен оркестър, а предвижда четворен състав на дървените духови инструменти, което съответно създава една масивна оркестрова звучност. За изпълнението на последната част, “Нептун”, която е за дамски хор и оркестър, в събитието ще се включат момичета от Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“ в София с диригент Славил Димитров.

Откритие за българската публика ще бъде изпълнението на Балада за оркестър в ла минор, оп. 33 от британския композитор Самюел Колридж-Тейлър (1875–1912), която ще звучи за първи път в България. Авторът е роден в Лондон през 1875 г.  Майка му е англичанка, а баща му – от Сиера Леоне. Композиторът е възпитаник на Кралския музикален колеж  в Лондон. След завършване на образованието си, Колридж-Тейлър работи като преподавател в Музикалното училище „Crystal Palace“ и дирижира оркестъра на консерваторията в Кройдън. Осъществява няколко турнета в САЩ през първите години на ХХ-ти век, които са много успешни. Става известен с трите си кантати върху епичната поема от 1855 г. „Песен на Хаяуата“ от американския поет Хенри Уодсуърт Лонгфелоу. Тейлър постига такъв успех, че в Ню Йорк бели музиканти с възхищение го наричат „Черния Малер“. Неговата „Балада“ в ла минор е ранна композиция, създадена само година след завършването на Кралския музикален колеж. Тази творба с прекрасни мелодии и пищна оркестрация дължи съществуването си на великия английски композитор Едуард Елгар, който е наставник на младия музикант в колежа. Елгар получава поръчка от „Фестивала на трите хора“ в Глостър през 1898 г. да напише оркестрово произведение, но понеже е твърде зает, той настоятелно моли комисията да предложи поръчката на младия Колридж-Тейлър. „Той все още търси признание и е най-способният човек сред младите композитори“, пише Елгар на организаторите. След като фестивалът се вслушва в молбата му, Колридж-Тейлър написва Баладата, която развива неговия авторски почерк и същевременно запазва най-добрите традиции на късно-романтичния европейски стил. 

Оркестърът на Принстънския университет е създаден през м. февруари 1896 г. с концерт на професионални музиканти. Съвременната история на състава започва с назначаването на настоящия музикален директор на оркестъра, Майкъл Дж. Прат, през 1977 г. През 50-те и 60-те години ансамбълът се свива до едва тридесет студенти от музикалната академия, които нямат много възможности за репетиции и концерти в кампуса. След назначаването на маестро Прат, тази отрицателна тенденция бързо се променя. През 1984 г. домът на оркестъра - „Александър Хол“, е реконструирана от аудитория в професионална концертна зала. Освен това, безпрецедентният интерес към музикалното изпълнение сред студентите, съчетан с разрастването на бакалавърския клас, позволява на оркестъра да се разшири до голям симфоничен ансамбъл от над 100 студенти, какъвто е и до днес.

За студентите, които изразяват желание да продължат музикалното си обучение след Принстън, Майкъл Прат създава през 1990 г. Сертификатната изпълнителска програма на музикалния отдел. Той е основен двигател за интегриране на музикалното изпълнителство в по-широката учебна програма на Принстън. Студентите от бакалавърската степен по музика  получават допълнителни уроци и имат възможност да се обучават в Кралския колеж по музика в Лондон, който е една от най-добрите музикални консерватории в света. След създаването на тази програма се отбелязва значително нарастване на кандидатите за Принстънския университет с изключителен музикален талант и интереси в тази област, което от своя страна позволява на състава да се развие в още по-силен ансамбъл, способен да се справи с всякакъв класически репертоар.

Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков" дълги години се ръководи от проф. Лилия Гюлева, а по-късно от Татяна Христова. Понастоящем диригент на хора е маестро Славил Димитров. Съставът участва в ежегодните чествания на Столична община на 24-ти май, както и в редица училищни концерти в Националното музикално училище. Изнасял е съвместни концерти с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов", участва в проекта на Българския хоров съюз „Детският хор на България", в рамките на който през 2021 г. беше част от концерт в зала 1 на НДК, заедно с повече от 400 хористи от страната.

Билетите за концерта са в продажба на касата на зала “България” и онлайн на Ticketsbg.com. 

За повече информация:  „Кантус Фирмус“; Ирена Данкова, Радостина Узунова; 

++ 0 885 25 20 69

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com