Spotify: Стрийминг гигантът ограничава дезинформацията, свързана с КОВИД

11710
Spotify: Стрийминг гигантът ограничава дезинформацията, свързана с КОВИД
Снимка: iStock

Стрийминг платформата Spotify обяви, че работи за добавяне на предупреждения към всеки подкаст, който касае пандемията от коронавирус. В неделя компанията публикува своите правила, които дават насоки на потребителите относно съдържанието, считано за неприемливо, съобщи Би Би Си.

Според главния изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек ще бъдат добавяни предупреждения, които ще пренасочват потребителите към център за данни с факти за коронавируса.

Spotify избра антиваксъра Джо Роугън пред музиката на известен рокаджия

Популярната платформа Spotify предпочете да се раздели с музиката на известния рок музикант Нийл Йънг, а не с водещия на подкаст Джо Ро...

Правилата, които са разработени съвместно с екип от външни експерти, ще бъдат актуализирани редовно. Те ще предупреждават потребителите да избягват съдържание, което е свързано с фалшива или подвеждаща медицинска информация, способна да причини вреда или „представляваща пряка заплаха за общественото здраве“. Такава информация, например, може да бъде, внушението, че КОВИД или други заболявания не са реални или насърчаването на хората умишлено да се заразяват с коронавирус, за да изградят имунитет.

Съдържание, което нарушава правилата, може да бъде премахнато, а многократните нарушения - да доведат до премахване на акаунт, обясни Ек.

През последните седмици компанията беше подложена на натиск заради известния коментатор Джо Роугън, чийто подкаст The Joe Rogan Experience стана ексклузивен за платформата през май 2020 г. след сделка, която предполагаемо е струвала 100 милиона долара. Скандалът около възгледите на Роугън относно ваксините срещу КОВИД се разрастна след като и музикантът Нийл Йънг постави ултиматум, че ще свали цялата си дискография от платформата, ако тя не премахне противоречивите твърдения на подкастъра. В крайна сметка Spotify предпочете да се раздели с музиката на Йънг вместо с подкаста на Роугън, който събира по 11 милиона слушатели с всеки свой епизод.

Роугън обезкуражава младите хора да се ваксинират срещу коронавируса, както и насърчава използването на недоказаното лекарство ивермектин за неговото лечение.

Spotify тества нов вид абонамент

Шведската музикална услуга Spotify тества нов вид абонамент - Spotify Plus, който ще предоставя на слушателите повече възможности за из...

Освен рокаджията Йънг херцогът и херцогинята на Съсекс също изказаха „притеснения“ относно дезинформацията за КОВИД, макар че това очевидно няма да им попречи да продължат да работят със Spotify.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com