Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светът е вълнуващ, когато се казваш Юджийн Чаплин

05 юни 2024, 16:38 часа • 1577 прочитания

Синът на легендарния Чарли Чаплин е създаден по специална формула - естествен, любопитен и влюбен в музиката. Юджийн прилича повече на майка си Уна, отколкото на баща си Чарли. С усмивка казва, че никога не е спекулирал с фамилията си и със статута на звездно дете. Споделя, че никога не е злоупотребявал с контролираната свобода, която му дават славните родители. Помни баща си като тих човек с вродена деликатност и често си е задавал въпроса "къде се е скрил в ежедневието този енергичен мъж с бомбе и мустаци?".

Източник: Chaplin Pianissimo/Bubbles Incorporated SA

Още: Синът на Чарли Чаплин с голяма изненада към българската публика

Юджийн не се увлича по актьорското майсторство, а директно скача в музикалния свят. Работата като тонрежисьор го среща с Дейвид Боуи, Queen и The Rolling Stones. Днес, когато се озове в турбуленцията на ежедневието, си повтаря думите на легендарния актьор: "Въображението не означава нищо без действието". И затова решава да реализира една от най- смелите си мечти. Да създаде музикален мултимедиен спектакъл за живота и изкуството на Чаплин.

"Чаплин Пианисимо" за първи път в България

Само след дни петото дете на легендарния актьор ще представи серия спектакли в страната, които се казват "Чаплин Пианисимо". Юджийн се вдъхновява от идеята да представи баща си чрез филмовата музика от култовите ленти – "Великият диктатор", "Хлапето", "Треска за злато", "Циркът" и др. Любопитно е, че цели партитури са създадени от самия Чаплин, който е носител на "Оскар" за музиката към филма "Светлините на рампата". "Исках да пресъздам на сцена интимната атмосфера, в която баща ми създаваше своята музика у дома. Спомням си как повтаряше една тема дълго време. Търсеше най-подходящата тоналност. След това ни разказваше как в годините на нямото кино музиката се свири от пианист на живо в киносалоните. Само за някои премиери е имало цели оркестри" - споделя Юджийн.

Интервю: Джералдин Чаплин пред Actualno.com: Мразя войната и границите! А имах прекрасен живот

Концепцията за спектакъла не се ражда за една нощ, а отлежава няколко години в душата на сина на големия актьор. Едно от големите предизвикателства е да открие пианисти, които да не изневерят на ДНК-то на лентите. Съдбата среща Юджийн с музикантите Силвен Моризе и Жан-Паскал Бентюс - творци със сериозна следа в музикалния свят, които изпълняват музиката на две пиана. Бентюс придобива световна слава, като пише и оркестрира музика за кино. Леонардо ди Каприо му поръчва да напише оригиналната музика към документалния филм за околната среда "Единайсетият час". Оркестрант е и на редица награждавани филми, сред които "Формата на водата", "Суфражетка", "Речта на краля", "Хари Потър и даровете на смъртта", "Момичето от Дания" и др. Бентюс е носител на "Грами".

"Щастлив съм, че вече няколко години с "Чаплин пианисимо" обикаляме целия свят и публиката пълни зали, вълнува се от музиката на баща ми. Невероятно преживяване. Радостен съм, че и България се включва в отбелязването на 135-годишнината от рождението на Чарли Чаплин. С нетърпение очаквам реакциите на българската публика" - споделя Юджийн Чаплин.

Специална изненада за концерта в Пловдив

Специално за концерта в Пловдив на сцената на театъра ще бъдат два рояла на австрийската фирма "Бьозендорфер", която е една от двете най-добри европейски фирми в производството на пиана и рояли. Единият от тях е бижуто сред роялите в световен мащаб. Уникалният инструмент е част от бутикова колекционерска серия "Артист" на компанията. В света има само 25 такива рояла, всеки със свой уникален номер. С изключителните си звукови характеристики, роялът е истински шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато. Чрез специална репрографска техника "Дървото на живота" и "Очакване" на художника Густав Климт намират място на вътрешния капак на инструмента. "Така се прави връзката между музиката и изобразителното изкуство. Материалите, с които е изработен роялът, са австрийски. Всеки пианист, имал честта да свири на това колекционерското бижу, споделя, че не само механиката е изключително сензитивна, но и че самият звук е много благороден", това споделя пианистът и композитор Филип Маджаров, който работи във фирма :Рунитон" представител на австрийската компания с дългогодишни традиции "Бьозендорфер".

Chaplin Pianissimo e на 10 юни в зала "България", София, на 12 юни в Драматичен театър, Пловдив и на 15 юни във Фестивалния комплекс, Варна. Билети можете да намерите ТУК.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес