Тромпетистът Мишо Йосифов представя младите надежди на българския джаз

3821
Тромпетистът Мишо Йосифов представя младите надежди на българския джаз
Снимка: Cantus Firmus

Авторитетният и обичан джаз изпълнител Михаил Йосифов ще представи младите надежди на българския джаз в концерт от програмата на „Европейски музикален фестивал“ и Sofia Jazz Peak. Виртуозният тромпетист, който от 2015 година ръководи Биг Бенда към катедра „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, ще бъде диригент и солист на концерта „Младите в джаза“ на 14 юни от 20:00 ч. в Sofia Live Club. Талантливите възпитаници на академията са подготвили разнообразна програма, която обхваща широк диапазон от стилове: от суинга на 30-те години на миналия век, през Каунт Бейзи, до съвременния фънк на Джо Завинул, Брекър Брадърс и Tower of Power. Сред пиесите са класически заглавия като Corner Pocket, Nice Work If You Can Get It, Georgia on My Mind и др. Като солисти в концерта ще се изявят младите вокалисти Велека Цанкова, Кирил Методиев, Димитър Крапчев и др. Продажба на билети: на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди концерта. „Европейски музикален фестивал“ 2018 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Биг Бендът на Музикалната академия съществува още от 70-те години на миналия век като учебен оркестър за студентите от джаз факултета. Негов създател и пръв диригент е Йонко Татаров, а през следващите десетилетия съставът е дирижиран от Томи Димчев и Ясен Обретенов. През 2015 г. оркестърът е поверен на Михаил Йосифов, който се числи към най-успешните български изпълнители на джаз музика. Под негово ръководство Биг Бендът на академията развива активна концертна дейност: участва в мюзикъла „Кабаре” на сцената на Музикалния театър в София, във фестивала „A to JazZ“ 2017, а през февруари т. г. представи самостоятелен концерт в Първо студио на БНР.

Освен виртуозен тромпетист, който вече почти 30 години не се разделя с инструмента си, Михаил Йосифов е също композитор, аранжор и инициатор за реализирането на различни проекти, сред които и „Брас Асоциация“. Той пише музика за филми и театрални постановки, както и за собствената си формация – „Михаил Йосифов секстет“. Без съмнение, Мишо е от най-търсените музиканти в България, както за студийни записи, така и за концертни участия, а от 2010 година той е преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Иво Димчев на най-големия фестивал в Словакия заедно с Queens of the Stone Age и още звезди

Миро направи впечатляващ The Grand Finale в "Арена София" (СНИМКИ)

МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт (ВИДЕО)

ALI представят видеото на "The List" с премиера на живо тази събота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com