Мнение: Защо санкционираните по "Магнитски" не са разследвани като Nexo, а Едрото момче още е в парламента?

2444
Мнение: Защо санкционираните по "Магнитски" не са разследвани като Nexo, а Едрото момче още е в парламента?
Снимка: Фейсбук

"Докато беше служебен и редовен министър на финансите, Асен Василев ми беше споменал, че са пуснали хиляди (не стотици, хиляди) сигнали за нередности до прокуратурата, по нито един не е последвала каквато и реакция". Това написа във Facebook д-р Аспарух Илиев - ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн, Швейцария от 2016 г. и един от ключовите анализатори по време на кризата с COVID-19.

"Даде ми случаен пример - наемане на самолет за изстрелване на ракети срещу градушки, за който на фирмата се плаща 5-6 пъти повече на час, отколкото на идентични фирми в ЕС. По негови думи, няма договор с участие на държавата, в който да не се откриват подобни завишени суми. Договорите са изпипани коректно, сумите са многократно завишени. Легализирано източване на една бедна държава", продължава Илиев.

Разказ от първо лице: Защо заминах за Германия и как тя се промени за имигрантите

"Заминахме за Германия веднага след края на следването през 2001 година. Противно на разпространените мнения, никой не ни е чакал с отв...

ОЩЕ: Бившият собственик на „Локо Пловдив“ изцяло пое градушките над България

"Замислих се сега за закона Магнитски и санкциите срещу български олигарси, както и за Нексо. Очевидно при Нексо данните от Щатите са достатъчни за незабавно действие, въпреки че в момента там е постигнато споразумение. Говореше се, че е имало заобикаляне на санкциите срещу Русия, което е супер-сериозно, но внезапните споразумения в Щатите са доста беззъби. Остават въпроси. Всяко нарушение трябва да се преследва. Нексо все пак е швейцарска фирма и ролята на родната прокуратура в скандала е много символична", пише той по отношение на скандала с Nexo.

"По отношение на Едрото момче обаче българската държава и прокуратура внезапно се ослушват. Въпреки че санкциите от американска страна са най-сериозното, което може да се случи на неамерикански гражданин (говорим за категорични и много сериозни доказателства, много от които са вероятно секретни, но са събирани от Америка, т.е. могат да се намерят и от нашите служби, които са на място), а и целият му бизнес реално е в страната, не е швейцарски бизнес. Кой, ако не българската прокуратура, трябва да се заеме. Още преди години имаше данни за финансиране и пране на пари на Ислямска Държава през Булгартабак (пак на Едрото момче), получени по линия на турските служби, което беше изключително сериозно. Тогава родните служби пак мълчаха. Със сигурност и за Черепа има същите (или подобни) притеснителни данни, той обаче беше оставен много съмнително да напусне страната. Опитайте се да имате империя за хазарт и да я поддържате в България десетилетия без да сте покровителстван от държавата и службите. Ако го направите, ми се обадете. На мен много ми се иска да чуя от първо лице историите на Божков и Василев за това кой и как политически са финансирали. И не мога да повярвам, че няма механизми те да бъдат върнати, както и че бяха оставени така лесно да избягат.

За мен остава неясно как човек, санкциониран по Магнитски, който до днес няма обяснение как е направил първите си стотици милиони, не е принуден от една иначе много активна прокуратура, да си изпее и майчиното мляко. След санкциите по Магнитски от най-сериозния ни партньор трябваше всяко листче, сметка и стотинка на Едрото момче, всеки лист хартия в офисите му да бъдат преровени от прокуратурата, точно както и Нексо. Уви, това не стана, а Едрото момче дори стои в парламента. Затова и западните ни партньори нямат доверие на правораздаването. Не става дума да осъждаме предварително, ние дори не полагаме усилия привидно да проучим въпроса", завършва Аспарух Илиев.

Тренчев преведе споразумението на Nexo със САЩ за улеснение на Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разтълкува споразумението между криптобанката Nexo и американските регулатори като признан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

"Пуделите се оказаха много корумпирани животни": Иво Сиромахов каза защо партиите станаха секти

Дамянова иронично: Три пъти ура за Венко Сабрутев! Кога ще има митинг в подкрепа на Настимир?

Горещият картоф "Турски поток" изгори ръцете на президента: Нови твърдения

Трифонов: Лицето Евтим Милошев ще е министър на туризма, защото е турист

Оценка: Турците могат - писна им от диктатор популист и поискаха нормална модерна държава. А българите?

Евроатлантизъм по български или как стратегията "Хайде доброволно да се откажете от схемите си" се оказа наивна

Кандидатите на Радев за служебен премиер: ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ГЕРБ. И един Андрей Гюров

"За ГЕРБ-ДПС и лидера им Пеевски се заформят щастливи дни: ще редят служебен кабинет и ще организират "честни" избори"

Мнение: Пеевски говореше през устата на Борисов и екипа на ГЕРБ

Борисов се връща на власт: Кой ще помага - анализ на Иван Бакалов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения