Голяма част от пазарджишкото село Виноградец е под вода

16477
Голяма част от пазарджишкото село Виноградец е под вода
Снимка: БГНЕС

Имаме много сериозни проблеми с високата подпочвена вода. След снеговалежите и топенето на снега няма къща, в която приземните етажи да няма вода. Това призна кметът на пазарджишкото село Виноградец Елинка Благова. Според нея става въпрос за вода от 30 сантиметра до един метър.

"Непрекъснато работят помпи и се излива водата от къщите, но след 20 минути се пълни отново. Успяхме да направим едни отводнения, поне от полето водата да не влиза в селото, но на много места продължава да влиза", добави кметът.

Според Благова липсата на отводнителни канали по полето е причина за тези неща.

Изпускат язовир Копринка заради опасност от преливане

Започва контролираното изпускане на язовир Копринка край Казанлък, който е пълен почти на 100% от обема си и има опасност от преливан...

"Такива съоръжения е имало навремето, но след това са оставени и разграбени. Сега трябва да насочим усилията си да почистим тези канали, да направим нови, да почистим деретата, защото дерето край селото ни застрашава. Във Виноградец няма улица, която да не е пълна вода, просто е невъзможно да се ходи с обикновени обувки. Много зле е положението в сградата на кметството и на читалището, което почти е паднало. Стените са натекли отвсякъде, тече и таванът", каза също Елинка Благова.

Проблемът си продължава. Нивите на хората също плуват под вода, а в центъра на селото през площада тече река.

"През последните дни имахме проблем и с липсата на електричество, като в някои части на селото нямаше ток повече от 48 часа, но сега поне това е решено", допълни кметът.

Междувременно стана ясно, че на 100% е пълен язовир Виноградец. Той прелива през преливника си и водата от него се отвежда в близко дере. Няма опасност водите му да залеят площи в близост до него.

Няма опасност от преливане на язовири в Шуменско

В Община Шумен няма опасност от преливане на язовири, реките са с леко повишено ниво, но при тази интензивност на валежите не се очаква...

Информацията съобщават от "Напоителни системи" ЕАД Във връзка с усложнената обстановка в страната и обилните снеговалежи, чието топене предизвиква повишаване нивото на водата в язовирите. От дружеството уверяват, че всички стопанисвани от тях язовири се наблюдават.

Няма необходимост да бъдат изпускани язовир Тополница на територията на област Пазарджик и язовир Малка Мътница край Велинград. Язовир Пампорово, намиращ се на територията на област Смолян е пълен на 67% от общия му капацитет, скоростта с която се изпуска водата е 0,03 м3 /сек.

Всички язовири на територията на област Хасково и област Кърджали са с отворени основни изпускатели. Язовирите Езерово, Изворово, Книжовник, Мандра, Звиница и Даскалово 2 преливат и през преливниците си с минимални водни количества.

На територията на страната работят 35 отводнителни помпени станции. Няма язовири, които да представляват непосредствена опасност за населението и инфраструктурата в териториите под тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com