Хората от ромския квартал "Изток" в Пазарджик подкрепят забраната на бурките

3810
Хората от ромския квартал "Изток" в Пазарджик подкрепят забраната на бурките
Снимка: Getty Images/Guliver

По-голямата част от жителите на пазарджишкия ромски квартал "Изток" искат забрана на бурките.

Това заявиха местни жители от града пред националното радио, няколко дни след като главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че трябва да бъде ограничено носенето на бурки на обществени места.

В Пазарджик разпитват свидетели по делото за радикален ислям

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14 подсъдими за разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска...

Жителите на квартала твърдят, че протести няма да има. Те дори смятат, че бурките разделят хората и насаждат омраза, а съгражданите им са приели да ги носят срещу пари.

Гражданите се интересуват защо от Главното мюфтийство не са излезли с позиция за бурките.

Мнението на Сотир Цацаров беше подкрепено от образователния министър Меглена Кунева. Днес в ефира на bTV тя заяви, че проблемът с носенето на бурки е преекспониран, като много малко ученици го правят.

Мъжете с бради и жените с бурки от години тормозят квартал "Изток" в Пазарджик. Точно те забранявали на Гергьовден да се коли традиционното за ромите агне и да се кичат вратите с върбови клонки, нещо което беше традиционно за квартала преди години, разказва в репортаж БНР.

Ив. Гайтанджиев: Бурката е негативен символ и фасада на радикалния ислям

Бурката е негативен символ и фасада на радикалния ислям. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фок...

Хората се страхуваха и затова не искаха да говорят с вас, казва жената пред националното радио, обяснявайки защо няколко мъже не искат да говорят с репортера преди традиционната молитва.

В лицето на главния прокурор в квартала на Пазарджик са припознали държавността.

Това е дело на някакви пари, коментира гражданин на квартала. "Като са им се даде някой лев, слагат тези бурки", обяснява той. "Те бяха социално слаби, сега са станали възможни", допълва човекът, казвайки, че останалите хора се дразнят от това нещо и биха подкрепили забраната на бурките.

Друг човек пък заявява, че хората с брадите не са били част от общността в квартала. "Промиват мозъци с пари", казва той. Има си такива тартори, циганинът лапа, може да не разбира нищо от мюсюлманство", смята човекът.  "Мен ме е страх, че много се разпространяват и фереджета. Извинявам се много, аз съм много против това нещо. Аз живея в България, отивай в арабските страни да живееш. А най-лошото е, че ме е е страх", казва гражданинът.

Валери Симеонов видя Турция като източник на радикален ислям

Естествено, че ще има ефект. Всеки закон, който се спазва, има ефект. Има забрана да се носи бурка в редица други държави – Франц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com