Общинският съвет на Пазарджик гласува безлихвен заем за погасяване на стари дългове

1489
Общинският съвет на Пазарджик гласува безлихвен заем за погасяване на стари дългове
Снимка: Община Пазарджик

Днешната сесия на общинския съвет ще бъде особено важна за жителите на oбщина Пазарджик. На нея общинарите трябва да гласуват получаването на безлихвен заем от Министерство на финансите в размер на 11 млн. лева.

Средствата са необходими за покриване на стари задължения, натрупани през последните години, които генерират лихви и разноски. По този начин ще се избегнат съдебни дела и принудителното събиране на задълженията, натрупани по време на управлението на Тодор Попов.

Срещу Община Пазарджик вече има няколко заведени дела, като само НАП и РИОСВ търсят по съдебен път дължими суми на стойност над 7 млн. лв.

Безлихвения заем е изключително важен за бъдещето на всички в Общината, защото ще бъдат спестени милиони левове, които всички ние е трябвало да платим през следващите години под формата на лихви и съдебни разноски.

Сред дълговете ще бъдат покрити задължения към РИОСВ за отчисления по Закона за управление на отпадъците, които не са били заплащани с години. Сумата е в размер на 3 млн. лв.

Над 1.6 млн. лева ще отидат за възстановяване на похарчвни средства от набирателната сметка, заради което в момента вървят съдебни дела и тяхното неплащане би довело до блокиране на сметките на Общината.

Над 2 млн. лева са предвидени за възстановяване на отклонени държавни средства от предишното ръководство, които са били предвидени за образование, но са похарчени за “местни дейности”. Какви точно са били тези “местни дейности” остава загадка.

С безлихвения заем Общината ще може да започне да ремонтира физкултурния салон на ОУ “Иван Батакалиев”. Да припомним, че през декември 2021 г. държавата в лицето на Министерство на младежта и спорта отпусна 833 000 лева за това, като и тази сума е била отклонена и изразходвана не по предназначение. Неясно остава за какво са отишли средствата, но ремонтът на физкултурния салон дори не е започнат, макар и парите да са похарчени.

Освен всичко ще се покрият частично дълговете към множество видове доставчици, останали с месеци без заплащане за услугите си, в размер на 2 056 800 лв. Други близо 1.5 млн. лева ще отидат за покриване на публични задължения - неплатени осигурителни вноски и задължения за заплати на общинска администрация, медицински персонал и кметства.

Безлихвените средства от Министерството на финансите ще позволят на Общината да поеме глътка въздух. Общинският съвет е изправен пред решение, което ако не вземе в името на общото благо, рискува оправдания гняв на пазаржиклии.

Още: Кметът на Пазарджик проговори: Ние да не сме някакви бандитски организации

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Ремонт на улици, финансиране на детската кухня, мерки срещу неправилното паркиране: Кметът на Пазарджик с отчет за месеца

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Първа копка на дългоочаквания нов физкултурен салон в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик