​В пика на розобера: Много цвят и по-ниски цени за производителя

14501
​В пика на розобера: Много цвят и по-ниски цени за производителя
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В разгара на прибирането на реколтата от маслодайна роза голяма част от розопроизводителите се сблъскаха със следната картина: добивът е богат, ала цената на килограм набран гюлов цвят варира между 3-4 лв., които получава производителят. Вече се дава и един лев на килограм цвят на розоберачите. В тази ситуация за производителя остава малка част от приходите, макар той всъщност да изнася на гърба си целия процес преди активния период на розобера.

В същото време в казанлъшкия край производители се похвалиха, че добивите от декар розови насаждения достигат 400 килограма цвят. Изкупната цена, която получават производителите от преработвателите в момента е около 3.50 лв. За сравнение, миналата 2016 г. цената на места варираше между 5 и 4 лв.

Екип на Actualno.com беше на гости на Веселина и Николай Ралчеви - собственици и управители на фирма, която се занимава с биологично производство на етерични масла. Двамата имат около 80 декара розови блокове, както и собствена дестилерия в Панагюрище и активно работят по отглеждането на маслодайната роза в този край, като така разбиват клишето, че розопроизводството е запазена марка за района на Карловско и Казанлъшко.

Веселина Ралчева

Като розопроизводител Веселина споделя, че тази година с изкупната цена на розата са ощетени производителите. Все пак тя казва, че това се дължи на факта, че тази година има много розов цвят, а производителят така или иначе трябва да продаде реколтата си, независимо от изкупните цени.

Каква цена за килограм розово масло да чакаме?

Г-жа Ралчева не се ангажира с прогноза за това каква стойност ще достигнат сделките при търговията с розово масло тази година, тъй като специално за Панагюрския край тя отбеляза, че все още розоберът няма индикации да приключи.

Припомняме ви, че миналата година сделки с конвенционално розово масло достигнаха от 10 000 до 12 000 евро за килограм, а за биологично масло дори се чуха внушителните 13 500 евро за килограм.

Ралчева отбеляза, че за цената на розовото масло на пазара зависи и какво ще бъде положението в съседна Турция, тъй като по традиция южната ни съседка е основен конкурент на родното производство на розово масло. Все пак според Веселина Ралчева цената на маслото ще е значително по-ниска от предходните две години, тъй като от минала 2016 година има и непродадено от "розовото злато".

Около 80 души работят в момента при розопроизводителя, като Веселина Ралчева отбеляза, че вероятно ще има нужда от наемане и на още работна ръка съобразно скоростта на прибиране и преработката на розите.

Рози в Панагюрище не стават?

Всъщност във възрожденския град рози са се отглеждали преди повече от век. Този занаят обаче запада след Първата световна война, защото хората тогава не са успели да добият икономически изгоден рандеман (добив - бел. ред.). От тогава тръгнало и погрешното убеждение сред местните, че рози по този край няма да станат.

Веселина Ралчева обаче опровергава това, като казва, че всъщност розопроизводството тук е една сигурна инвестиция. "Разчитаме преди всичко на качество и разбира се, стараем се да сме конкурентни с цената. След нас насадиха рози 60-70 семейства от общината. Мечта ни е да направим още една розоварна, която да е само биологична, само за нашия розов цвят. Това е хубав бизнес за семейства", разказва още Веселина Ралчева и споделя за опита, който предава, на останалите начинаещи производители в региона.

Помага ли някой на производителя?

За съжаление, за розите няма никакви допълнителни субсидии, извън това, което ще получиш, ако имаш угар (буквално разорано поле - бел. ред.). Ако изореш веднъж една нива, ще получиш толкова, колкото ако имаш рози", споделя Веселина Ралчева. За биологичните рози обаче субсидии се дават. Няма я и тази обвързана подкрепа, която се дава например за плодове, зеленчуци и животновъди. "Това е много голям проблем за сектора", категорична е Ралчева. При ниски добиви и срив на производството такива субсидии биха били много голяма помощ за розопроизводителите. България трябва да направи нещо за розата, защото това е символа на страна ни, убедена е Веселина Ралчева.

Еднодневните трудови договори - кому е нужно?

Ралчева засегна и темата с еднодневните трудови договори, като посочи, че специално тя като работодател не ги използва, тъй като наема работници, които са от региона за периода на кампанията. По думите ѝ тази система миналата година е била почти неприложима специално за розобера, тъй като е било най-малко неудобно попълването на документите рано сутрин, непосредствено преди старта на брането на розите. Според нея нововъведената от тази година онлайн платформа за еднодневните трудови договори до някаква степен улеснява целия процес. Тя смята, че тази система трябва да се развива при всички случаи.

Брането на божествената роза - в село Ръжена

В красивата котловина в Долината на розите, обгърната от хълмовете на Стара планина и Средна гора, възкръсна първият ритуал на традицио...

От розовата градина - в дестилерията

Докато си говорим на полето с Веселина Ралчева, и последните розоберачи прибират урожая и се отправят към дестилерията, където предстои розовият цвят да послужи за получаване на розовото масло и розовата вода.

В специална видеодемонстрация за Actualno.com Веселина Ралчева обясни технологията на добив на розовото масло в съоръженията на розоварната. Тя каза, че за един силен ден в кампанията на розобера в дестилерията се добиват около 3 килограма розово масло от над 9 тона розов цвят, който минава през дестилационните уреди.

Ралчева разказа, че дестилерията е построена доста преди България да стане член на Европейския съюз. Въпреки това семейната розоварна получава два пъти средства по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. А благодарение на информационната кампания #investEU, стремяща се да разкаже за видимия ефект от инвестициите на ЕС на локално ниво чрез конкретни примери, екипът на Actualno.com имаше възможност да се запознае именно с такъв добър пример, свързан с работата на Веселина и Николай Ралчеви.

В Казанлъшко искат до 4 лева за килограм розов цвят, чака се добра реколта

Розопроизводители от Казанлъшко искат между 3.50 и 4 лв. за килограм набран розов цвят. Тази година цената е по-висока, заради скока ...

Николай Ралчев

Докато с колегите журналисти наблюдаваме процесите в дестилерията, Николай Ралчев ни споделя, че онова, което са научили най-добре от розопроизводството е, че по света от особено значение е качеството на розовото масло. "То няма нужда от реклама никъде", казва Ралчев и добавя, че с нищо друго България не е толкова популярна, както с розово злато, което винаги се възприема като еталон перфектен продукт.

На тръгване се разделяме с Веселина и Николай Ралчеви с пожелания за успешна кампания и много нови насаждения. Разделяме се и с вяра, че все някога българският розопроизводител ще получи и подобаваща оценка за своя труд.

От 2018 г. Фирма "Ина" ЕООД вече предлага своите продукти и на българския пазар в своя онлайн магазин.

Повече подробности гледайте в прикачените видеофайлове



 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com