Директорът на "SOS Детски селища": На децата им е по-добре в големите градове

11519
Директорът на "SOS Детски селища": На децата им е по-добре в големите градове

20 години след построяването на детското селище SOS в село Дрен вече има други планове за къщичките, които бяха финансирани с австрийски средства.

Собственик на терена под селището е Община Радомир. Сега обаче има апетити къщичките да се ползват за отдих – за старчески дом, а деца и младежи от селището се местят в апартаменти в големи градове.

Звезди готвят в помощ на SOS Детски селища

За пръв път в България утвърдени шеф готвачи и звезди от различни сфери на шоубизнеса се обединяват в грижата си за децата от SOS Детск...

Пред bTV директорът на „SOS Детски селища България” Пламен Стоянов предостави възможност на психиатър, работещ с децата. След като на няколко пъти Стоянов опита да прехвърли топката, накрая каза, че водената от него организация си сменила плана за развитие. Преместването на деца в по-големи градове, включително в София, било практика и в международен аспект за организацията – например това се случвало в Бразилия, в Унгария, в Естония. Попитан дали са свършили парите и затова се местят децата, Стоянов заговори за демографската криза, която била причина за местене на децата. Стоянов добави, че преместването на деца и семейства в големи градове им дава по-добри възможности, включително финансови. В крайна сметка Стоянов каза и в прав текст, че парите не са свършили.

Директорът на “SOS Детски селища България” изрази огорчение от материал със заглавие „Кой гони 80 деца от Дрен”. Ние сме неправителствена организация, селището в Дрен не е държавно и няма как да бъде приватизирано по смисъла на закона, подчерта Стоянов. В случая има съсобственост – Община Радомир държи терена, ние държим къщичките. Общината не иска да говори с нас какво ще случи – ние обаче спираме дейност там и продължаваме в София и в Перник, каза Стоянов. Попитан дали тогава ще се закрие и дейността в Трявна, която също е малък град по тази логика, Стоянов отвърна защо се сравняват Трявна и Дрен.

Същевременно д-р Евгени Генчев, който е психолог в “SOS Детски селища България”, обясни, че и досега децата са отивали от седми клас да учат в София. Това обаче е голям шок, защото до този момент си бил в по-спокойна среда. Естествено, че има рискове, но стимулирането зависи от средата, в която се развиваш, подчерта Генчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com