Нено Димов: ВиК носи отговорността за положението с водата в Перник и Радомир

3627
Нено Димов: ВиК носи отговорността за положението с водата в Перник и Радомир
Снимка: БГНЕС

Изцяло отговорност на ВиК дружеството е било да организира подаването на водата за Перник и Радомир. В месечния график за ползване на язовирите е казано, че тази помпена станция (бел. ред. - "Крапец") може да отклонява вода към Радомир само при извънредна ситуация. "Ние не сме уведомявани за подобна ситуация, особено през последните две години, а това е задача на ВИК". Това повтори екоминистърът Нено Димов пред Канал 3 след поредното повторение на мнение и от бившия директор на Дирекция управление на водите в МОСВ Асен Личев. Личев е категоричен, че щом Димов разписва графика на язовирите, той си е сложил подписа де факто и за източването на язовир "Студена".

"Освен язовир "Студена", ВИК Перник е носител на повече от 25 разрешителни, за различни водоизточници с питейна вода, които може да използва в определена ситуация, но начина на комбинация на тези водоизточници, вече зависи изцяло от управлението на ВИК", посочи министърът.

Президентът свиква среща с ресорни министри заради водната криза

Президентът Румен Радев свиква среща в президентството с ресорни министри заради водната криза в страната. На 5 декември в 15.30 часа ...

"Има големи проценти загуби на вода в Перник, става дума за над 75%, това е огромен разход, която не се ползва от перничани и не остава в язовира. И тук не става дума само за Перник, а за много други места в България и ние работим по този въпрос. Това е голям проблем, осигурили сме финансиране за 12 консолидирани ВИК оператора през този програмен период", каза още той.

"Ние поискахме повече информация в началото на тази седмица, но за съжаление все още не са ни предоставили такава. Предполагаме, че трябва технологично време от енергоразпределителното дружество какъв ток е използван (бел. ред. - за работата на "Крапец") . Искам да вметна, че и двамата градоначалници, и този на Радомир и този на Перник, не са били длъжни да знаят за подобни неща", заяви министърът.

"Това, което трябва да се преразгледа и то в рамките е на кратки срокове е водата за питейни нужди, да не се използва за други такива, примерно за промишлени. Качеството на водата е различно. Това не е нещо, което може да се случи за месец или два, защото промишлеността трябва да има от къде да ползва вода, т.е. трябва да я намери, да получи съответните разрешения, да е достъчна по обем и т.н. В такава посока трябва да се въври през следващите години, защото водата ще се превърне в най-ценния ни ресурс", допълни Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com