Община Перник ще раздаде проследяващи устройства на родители на деца с аутизъм

2502
Община Перник ще раздаде проследяващи устройства на родители на деца с аутизъм
Снимка: Община Перник

Над 60 проследяващи устройства ще раздаде Община Перник на родители на деца с аутизъм, съобщиха от местната администрация във "Фейсбук".  Припомняме, че за издирването на 12-годишния Сашко бе проведена най-масираната акция досега в Пернишко. Освен сили на полицията, жандармерията, БЧК, спасителни служби, в издирването се включиха и хиляди доброволци. Сашко изчезна на 11 ноември 2022 г. при разходка в местната планина Голо бърдо. ОЩЕ: Откриха жив и невредим Сашко от Перник

Инициативата за проследяващите устройства бе подета от кмета Станислав Владимиров, след случая със Сашко, който бе в неизвестност 9 дни. С това Перник става една от първите общини в България, която осигурява безплатно подобни устройства на семействата на деца с аутизъм. 

„След случая със Сашко вниманието ни се изостри за това, че институциите ходят след събитията. Целта ни с осигуряването на тези устройства е да ги изпреварваме. Вашите деца имат нужда не само от вашата помощ, но и от нас институциите. Затова с нашите партньори от А1 подехме тази инициатива, за да облекчим ежедневието ви и да ви помагаме с каквото можем“, заяви пред родителите Владимиров.

Секретарят на община Перник Мартин Жлябинков каза, че устройствата са осигурени от А1, а месечният абонамент ще се поема от общината. Той добави, че социалната услуга е напълно безплатна за семействата. Жлябинков, каза още, че устройствата ще бъдат индивидуални и конфигурирани за всяко дете по отделно.

Представителите на партньора в този проект А1 разясниха предимствата на устройството. Те обявиха, че с него местоположението на детето може да бъде определено мигновено, чрез мобилно приложение, то позволява постоянна комуникационна връзка, както и дълъг живот на батерията. Те добавиха, че е осигурена и техническа поддръжка и съдействие при извънредни ситуации. „Проследяващите устройства могат да бъдат поставени в джоб, чанта или пък да бъдат закачени със щипка за дрехите“, каза регионалният мениджър на компанията Лъчезар Страхилов.

Родители на деца с проблеми в аутистичния спектър обясниха, че устройствата са много полезни, защото техните деца са по-буйни, хиперактивни, на моменти неконтролируеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com