Отново протест срещу ударното увеличение на такса смет за селата в Пернишко и спомен кой как гласува

2859
Отново протест срещу ударното увеличение на такса смет за селата в Пернишко и спомен кой как гласува
Снимка: БГНЕС

Днес, 19 май, в 16:00 часа ще има пореден протест пред сградата на Общината в Перник. Причината - увеличението на такса смет за селата в Пернишко между девет и десет пъти!

Срещу решението има 5000 подписа, заведено е и дело в съда.

Решението е взето на заседание на Общинския съвет (ОбС) на 18 декември, 2020 година. То касае много граждани на Перник – около 50% и гражданите, които живеят в 22 села около Перник и град Батановци. Общинските съветници се разделят в коментарите си на две групи. Такива, които подкрепят кмета на Перник Станислав Владимиров да се вдигне такса смет в селата 10 пъти и друга група, които са против. На заседанието присъстват 35 съветници от общо 37. В предишния ОбС броят на съветниците е бил 41, но поради намаляването на населението в Перник, техният брой е паднал на 37. "Това е важен факт. Показва негативна тенденция в демографията. Тя се дължи на много фактори – най-вече на липсата на реална и работеща икономическа програма в Перник. Това води и до друг резултат – заплатите в Перник са най-ниски от цялата страна", коментира Георги Чернев, един от организаторите на протестите.

Най-важното - общинският съветник Милена Милотинова пита как така план-сметката е за 3,5 млн. лева, след като услугата по сметопочистване е около 2 млн. лева. "Доколкото разбрах, едно от увеличението ще бъде във втория компонент от ТБО, а именно депонирането. Така ли е? Да, той каза, че е предложил намаление от 1,5 на 1 промил за селата. Аз преди малко се опитах да обясня, че ако има диференциране на стойностите градове – села, те биха могли само и единствено да почиват на разстоянията, на които се вози битовия отпадък и количествата, които генерира съответното населено място. В такса депониране е още по-невъзможно да има диференциация, защото битовия отпадък е един и той се преработва. Извинявайте, казвам ви като адвокат, предишното предложение няма да издържи в съда по съображенията, които изтъкнах. Една и съща такса на база териториален принцип, дали си селянин, дали си гражданин да е различна като ставка, това е пълен нонсенс", коментира Милотинова на събранието.

Обзор на изказвания

ДЕНИСЛАВ ЗАХАРИЕВ обяснява каква е разликата в града и в селата по отношение на услугата "Сметопочистване." Той казва, че в централната част на Перник сметоизвозването е всеки ден. "Когато падне сняг имаме снегопочистване в целия град. Общината коси тревата, пръска срещу кърлежи. Мие улици. В същото време в селата такива услуги няма. Сметта се извозва един път седмично. От кметовете на селата става ясно, че зимата не се почиства от смет по месец, по два месеца?! Не се коси, не се мият улици, няма кофи за смет и т.н. С две думи услугата в селата и в Перник е коренно различна!"

МИЛЕНА МИЛОШЕВА: Тя заявява, че живеем, в пазарна икономика и за всичко качествено се плаща и за да може и нашите села да придобият нормален европейски вид, ще се наложи едно увеличение на тези такси.

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ: Поставя въпроса таксата да е справедлива, което означава да заплатиш това, което ползваш като услуга. В селата, в които според някои живеят живеят "богаташи", като Рударци например, се оказва, че хората трябва да си вземат торбичката за смет, да карат един километър до главната улица, където да си хвърлят боклука?!

По много улици, например в Кладница не минава и камион камион за сметопочистване. Сега, след вдигането на такса смет дори и тези къщи получиха писма за такса смет от 200, 300 или 400 лв, дори 800 лв?! Това е в пъти повече дори от централната част на Град Перник, където средно тази сума е около 90 лв?! Къде е справедливостта – плащаш в пъти повече за услуга, която не получаваш?! 

СТЕФАН КРЪСТЕВ: Той посочва, че до 2020 г за имот от 100 кв.м. с 1000 кв.м. двор в едно село таксата битов отпадък е била 20,46 лв. на година. В центъра на Перник цената е била 233,59 лв. "Веднага искам да каже, че имот на село и в центъра на Перник са несравними – в селата не се чисти всеки ден, не се метат улици и не се мият, защото няма улици, не се коси, не се снегопочиства и т.н", коментира Чернев. Иначе Кръстев в прав, че дори интернет услугата на месец е по-скъпа от сметопочистването за една година. Но тук нали говорим за справедливост и за пазарна икономика – за определена услуга и условия, да платиш съответната цена. По-нататък Кръстев обяснява, че в Перник цъка бомбата на екологична катастрофа, поради това, че няма да има къде да се депонира сметта и това ще настъпи според него месец юни или юли, 2021 година. Той апелира за солидарност, за това на селата да се вдигне такса смет за да може да се подобри услугата там и съответно с част от парите да се изгради разширение на сметището. 

Самият Кръстев е цитиран в Протокола да казва,че такса смет служи за: 1. Възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата; 3. Постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси; 4. Ефективно разпределение на общинските ресурси, чрез определяне на такси и цени на услуги.

"Да, съгласен съм с темата за справедливост , а тя както казах означава само едно – показваш колко разходи правиш в едно село и определяш такса , която да ги покрива. Но това, както казах не се вижда никъде и Кръстев избягва няколко пъти този отговор. От друга страна той казва, Община Перник не е правила от събраната такса отчисления за ново депо?! Този факт е неприятен, но къде е вината на гражданите?! Самият Кръстев също е бил преди това една година зам.-кмет и защо той не задава въпроса към себе си", пита Георги Чернев.

На-атрактивно и точно се оказва обобщаващото изказване на г-н ДЕНИСЛАВ ЗАХАРИЕВ: „Ще бъда кратък. Четем тук от известно време някакви неща, че пернишкия театър ще се закрива, аз се чудя защо ще се закрива, като в Общинския съвет и Общинската администрация има такива бляскави актьори. От много време такава постановка и такава добра актьорска игра наистина не бях гледал. Поздравления, направихте току - що една нова план-сметка. Нямаща нищо общо с тази, която предложихте“.

Решението

Увеличението на такса смет е следното:

1. За жилищните и вилни имоти на гражданите, както и жилищните имоти на предприятията в Перник, в промили върху данъчната им оценка:

• За сметосъбиране и сметоизвозване – 0,8 промила

• За обезвреждане на битови отпадъци в депа – 1,00 промил

• За чистота на териториите за обществено ползване – 0,45 промила

Общо: 2,25 промила

2. За жилищните и вилни имоти на гражданите, както и жилищните имоти на предприятията в следните населени места - гр. Батановци, в промили върху данъчната им оценка:

• За сметосъбиране и сметоизвозване – 18,05 промила

• За обезвреждане на битови отпадъци в депа – 1,00 промил

• За чистота на териториите за обществено ползване – 0,45 промила

Общо: 19,5 промила

3. За жилищните и вилни имоти на гражданите, както и жилищните имоти на предприятията в следните населени места - всички села на територията на община Перник, в промили върху данъчната им оценка:

• За сметосъбиране и сметоизвозване – 18,05 промила

• За обезвреждане на битови отпадъци в депа – 1,00 промил

• За чистота на териториите за обществено ползване – 0,01 промил

Общо: 19,06 промила

4. За нежилищни имоти на предприятията и нежилищни имоти на гражданите съгласно чл. 21 от ЗМДТ, в промили върху по-високата между отчетната им стойност и данъчната оценка, съгласно приложение № 2 от ЗМДТ:

• За сметосъбиране и сметоизвозване – 2,5 промила

• За обезвреждане на битови отпадъци в депа – 3,2 промила

• За чистота на териториите за обществено ползване – 0,8 промила

Общо: 6,5 промила

Гласовете

1. Александър Александров: Против

2. Андрей Андреев: За

3. Андрей Павлов: Против

4. Божидар Живков: За

5. Валентин Петков: За

6. Василен Огнянов: За

7. Велизар Варадинов: Въздържал се

8. Вержиния Феодорова: За

9. Веселин Пейчев: За

10. Владислава Драгомирова: За

11. Галина Владимирова: За

12. Георги Захариев: За

13. Денислав Захариев: Против

14. Десислав Аспарухов: За

15. Димитър Колев: За

16. Кирил Леонов: Против

Омбудсманът иска обяснение за драстичното нарастване на такса смет за пернишките села

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до кмета на Община Перник Станислав Владимиров и председателя на Общинския съвет Димит...

17. Любомир Жотев: Против

18. Любомир Тасев: Въздържал се

19. Людмил Георгиев: За

20. Мария Маринова: Против

21. Мартин Илиев: За

22. Милан Миланов: За

Кметът на Перник вдига такса смет с 800 %. Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от това решение

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от поредното решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в противоречие със соц...

23. Милена Миланова: Против

24. Милена Милошева: За

25. Огнян Деянов: За

26. Петър Първанов: За

27. Петър Басмаджиев: За

28. Ралица Андреева: За

Община Перник планира ръст на такса смет

Рязко поскъпване на такса смет в селата планира община Перник. Увеличаването на налога ще уеднакви сумите, които ще плащат живущите в о...

29. Румен Ваташки: За

30. Симеон Желев: Против

31. Цветана Пиралкова: Против

32. Цветомир Николов: За

33. Явор Рангелов: Против

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com