Перник кандидатства по проект за изграждане на музей на маската

7042
Перник кандидатства по проект за изграждане на музей на маската
Снимка: БГНЕС

Областната администрация в Перник ще кандидатства с проект за изграждането на музей на маската в брезнишкото село Кошарево, съобщи областният управител Александър Александров. Проектът ще бъде в партньорство с община Цървен кръст от района на Ниш., където ще се обнови оживена пешеходна зона, а финансирането ще бъде по програмата за трансгранично сътрудничество, информира Радио Благоевград.

Бъдещият музей на маската ще се помещава в стара къща в селото, на чието място в миналото е имало стара паянтова постройка , известна като „Турската къща”. Сегашната сграда е строена през втората половина на 80-те години на миналия век по проект на тогавашния Национален институт за паметниците на културата с предназначение за музей. През 1992 г. е реставрирана частично.

Данъкът за мотори и камиони в Перник ще бъде намален

Очакванията са, с поевтиняването на налога, да се спре отливът на регистрации на този вид превозни средства в съседни на Перник общини,...

Сега имотът е общински, но преди това се е стопанисвал от държавата. Бъдещият музей ще събере всичко за обичая Сурва, както и за самите маски. Ще има целогодишно отворени посетителски център, работилница за маски и ателиета за занимания с деца. Местните настояват да има и отделни кътове на сурвакарските групи във всяко от близките села.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com