X
 
 

Станислав Владимиров: ВиК мрежата на Перник е моят приоритет, загубите на вода са над 75%

4345 4
Станислав Владимиров: ВиК мрежата на Перник е моят приоритет, загубите на вода са над 75%
Снимка: Личен архив
41-годишният Станислав Владимиров е новият кмет на община Перник. Той има висше икономическо образование. Бил е заместник-кмет по младежки и социални дейности, спорт и сигурност в община Перник,  а също така народен представител в 42-то и 44-то Народно събрание от „БСП за България“.

Г-н Владимиров, наложи ви се да влезете с летящ старт в община Перник. Проблемът с водата ви захапа болезнено още на входа буквално. Готов ли бяхте за такова предизвикателство от първия ден?

Мога да кажа, че съм бил готов. Виждате моите действия - още от първия ден се захванах с този проблем, защото той е най-голямото предизвикателство в момента пред нашата община. Едно голямо изпитание, което можеше да бъде избегнато или да е по-безболезнено, ако бяха взети мерки много по-рано. Първите сигнали за предстояща криза са били още в началото на годината. Би могло лятото да бъде въведен много по-мек режим на водата, примерно през нощните часове. Перничани почти нямаше да го усетят и щяхме да спестим едно не малко количество, което сега щеше да ни е буфер. Много по-безболезнено щяхме да минем през този проблем и нямаше да има риск от по-голяма криза, която евентуално при много сух следващ период може да се изправи с още по-голяма сила пред нас.

Абсолютно сте убеден, че тази криза е била предотвратима?

Разбира се. За съжаление при този много малък приток от началото на годината не е бил намален оттокът от язовир Студена. Той е бил константна величина - 2,3 млн. кубика всеки месец, при условие, че притокът е бил далеч по-малко. Дори в дъждовните месеци пролетта и лятото не е достигнат обем на язовира, който да ни даде спокойствие. Знаете, яз. Студена е с едногодишен изравнител. Това означава, че той не може да поеме много дълги сухи периоди. Така, че е могло още лятото да се вземат тези мерки, които ви казах, за да имаме сега много повече и да минем по-безболезнено през тази критична ситуация.

Вие самият доколко бяхте подготвен, доколко познавахте проблема в аванс или всичко избухна внезапно, като не се е говорило по-рано за него?

Не. През септември месец зададох от трибуната на Народното събрание въпрос към министър Аврамова. Целта ми беше да й насоча вниманието, че се очертава една голяма криза в Перник с водата. Още тогава язовирът беше паднал под 10 млн. кубика. За съжаление тогава тя не взе присърце проблема, не разбра, че аз искам да й насоча вниманието към тази криза. 

Какъв беше отговорът й?

Нейният отговор беше чиновнически. Знаете, много често министрите отговарят това, което им е написано от чиновниците надолу по веригата. Отговорът беше доста уклончив, не даваше никакви конкретни мерки, които биха били предприети от МРРБ или от ВиК-оператора. Беше подценен водният проблемът, затова сега сме в тази критична ситуация.  

Според вас "ВиК" ли има най-сериозна вина или всички по веригата?

"ВиК" има най-сериозната вина, но не искам да омаловажавам и вината на други отговорни фактори нагоре по веригата. Има внесен от мен сигнал до прокуратурата. Надявам се и вярвам, че ще се направи едно сериозно разследване за изпадането на нашата община в тази ситуация. Има вина, защото постоянно трябва да се оправдаваме с обективни фактори, с природата, а е могло да бъдат предприети конкретни действия, за да не се поставят перничани в това изпитание.

Колко хора са засегнати от кризата?

Близо 100 000 души. Почти цялата ни община, с много малки изключения.

Има ли промяна в часовете на режим?

Засега няма. Следим ежедневно нивото на яз. Студена и обема му. Следим притока и оттока. Чакам назначението на новия управител на "ВиК". Предстои провеждането на Общо събрание в дружеството. Надявам се възможно най-бързо да встъпи в длъжност и да се оправдае уверението на МРРБ, че ще бъде достатъчно диалогичен. Надявам се в спешен порядък, съвместно с общината и другите институции да предприемем мерки така, че да не изпаднем в по-сериозна криза. Остава вариантът, ако притокът продължава да бъде толкова нисък, за преразглеждане на водния режим. Но това не предстои в следващите дни.

Правителствено прессъобщение сочи, че на общината ще бъдат отпуснати 2,7 млн. лв. за ремонт на утаителите на пречиствателната станция за питейни води. Това вече факт ли е?

Все още не е. Имаме добра комуникация с премиера. Вярвам, че той ще изпълни ангажимента за утаителите и други ангажименти, които пое пред мен за облекчаване на положението, в което се намираме. И МРРБ поеха конкретни ангажименти за т. нар. Владайски канал, за друг вариант, който също е свързан с повишаване на притока към яз. Студена - за евентуални сондажи по югоизточната му част над язовира, където има огромен карстов басейн. Това са краткосрочни мерки, които трябва да бъдат предприети. Те могат да дадат бърз и желан положителен резултат.

За използването на тези средства, които предстои да ви бъдат преведени, ще се възползвате ли от опцията за спешно възлагане или ще вървите по стандартния ред?

Ще се възползваме от всички възможности, които дава законът, за да извършим този ремонт, който трябва да се направи в спешен порядък. Рискът да отидем в мъртвия обем е голям и това означава влошаване на качеството на водата, означава замърсяване. Ние сме водили разговори и с РЗИ. Те ще вземат проби от т.нар. мъртъв обем, но все пак трябва да се ремонтират утаителите, за да осигурим качествено водоподаване към перничани.

Какво означава мъртъв обем и колко остава до него?

Не може да се каже точно какво количество е мъртвият обем. Той е различен за всеки водоем, но колкото повече намалява обемът, толкова се увеличава рискът за качеството на водата. Следим обема и в момента, в който той стане критично нисък, предстои евентуално увеличаване на часовете, в които няма да имаме вода.

Финансово как стои общината в началото на мандата ви?

Сварвам общината в не добро финансово състояние. Водим разговори с Министерството на финансите за разсрочване на част от дълга, който има общината към държавата, за да можем да поемем и другите предизвикателства пред нас, защото не е само ВиК-проблемът.

Става въпрос вероятно за безлихвените заеми, които общините веднъж като ги вземат, ежегодно искат разсрочване?

Точно така. Те са два отделни заема на обща стойност 8,2 млн. лв. Единият е 4 млн. лв,, а другият - 4,2 млн. лв. В добра кореспонденция сме с министър Горанов за разсрочването им.

Тази добра координация, която още в началото осъществихте с правителството, предвид че сте от различни политически сили, очаквана ли беше за вас?

Аз се радвам, че срещам разбиране от страна на държавната власт. Имам уверението на премиера, че той няма да дели кметовете според политическите им пристрастия, което е добър сигнал за ползотворна съвместна работа. Така, както аз не деля моите селски кметове според това дали са избрани от моята политическа сила или не. Това е нормалното държавническо поведение.

Какви приоритети сте си начертали в управлението и на какво ще държите най-много?

Това предизвикателство, за което говорихме досега, преначертава приоритетите, защото то е най-голямото изпитание, през което трябва да минем. Имам уверението на държавната власт, че ще има и допълнителни средства за ремонти на ВиК-мрежата в Перник, защото не е нормално да имаме над 75% загуба на питейна вода. Знаете, предстои ни изпълнението на голям ВиК-проект, но той няма да разреши всички проблеми. Това ни е огромният приоритет. Общината си има задължения и в социалната сфера, и за комунално-битови услуги, които по закон трябва да изпълнява, така че няма да ги деля на маловажни и по-важни, но ВиК-проблемът на този етап е най-важен и трябва да се справим с него.

Actualno.com

Етикети:

 • Derek Douglas 4 Derek Douglas преди 1 месец Профил на трол?
  Здравейте, Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много. Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес ил виж още ›› и по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас с вашата заявка за заем. Тази оферта е за сериозни хора. Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез: Email: easyloanfirm2020@gmail.com WhatsApp: +15125961871 Сертифицирани сме, надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен. С Най-Добри Пожелания, Дерек Дъглас easyloanfirm2020@gmail.com
 • Г-н Дерек Дъглас 3 Г-н Дерек Дъглас преди 1 месец Профил на трол?
  Здравейте Търсите ли заем за стартиране на бизнес, плащате сметките си, ние даваме при заем от 3000 до 500 000 000 долара, ние предлагаме или видове заем тук с 3%. Очаквам с нетърпение вашата актуализация по този въпрос. Благодаря за отделеното време и разбиране! Затова се свържете с нас, ако се интересувате .. Кандидатите трябва да се свържат с нас чрез   Имейл: easyloanfirm2020@gmail.co виж още ›› m Сърдечни поздрави, Дерек Дъглас easyloanfirm2020@gmail.com
 • MARK DOROTHY 2 MARK DOROTHY преди 2 месеца Профил на трол?
  ВЗЕМЕТЕ ИЗПЪЛНЕНА АТМАТИЧНА КАРТА И ВЗЕМЕТЕ БОГАТО ДНЕС Можете да хакнете и да влезете в банкомат за банкова сигурност, без да се налага да носите Оръжия. Как е възможно? Първо трябва да учим. За ръчно хакване на банкомати и банкови сметки на банкомат РАБОТНИ МАШИНИ. Картата е програмирана и можете да изтеглите 5000 за 24 часа във всяка банка с валутата на вашата страна. Когато използвате тази виж още ›› ATM карта, машините не могат да държат картата, тъй като тя е била програмирана от няколко Инструменти и софтуер, преди да я изпратите до вас. Картата ще причини охранителната камера да не работи в този конкретен момент, докато не приключи с прехвърлите. След като приемете условията, получавате картата си без забавяне. Изпратете имейл на хакерите на atmblank125@gmail.com Изпратете имейл на хакерите на atmblank125@gmail.com
 • SALLY PAUL 1 SALLY PAUL преди 2 месеца Профил на трол?
  Обезпечена кредитна компания Забележка: Ако търсите истинска компания за финансов заем, която ще ви даде заем на каквато и да е сума (бизнес или фирмен заем, личен заем, домашен заем, заем за кола, синдикиран заем, рисков капитал, заем за здравни грижи и др.), Или ви е отказан кредит от банка или финансова институция по една или друга причина, Кандидатствайте сега и получите бърз заем, обработ виж още ›› ен и одобрен в рамките на 2 дни. SUREST КРЕДИТНА ФИРМА, е международна сертифицирана кредитна банка, която предлага окончателен заем на физически лица и компании с ниска лихва 3% мениджър Сара Клифърд Гаранция на заема на финансовата застрахователна компания Имейл: surestloanfirm@gmail.com Имейл: surestloanfirm@gmail.com Имейл: surestloanfirm@gmail.com. WhatsApp,. + 1 (917) 9940146 The WhatsApp ,. , + 1 (917) 9940146