Водната криза в Перник отива до ЕК, градът ще преживее един пълен ден без никаква вода

3879
Водната криза в Перник отива до ЕК, градът ще преживее един пълен ден без никаква вода
Снимка: iStock/Guliver

Българският евродепутат Радан Кънев, който влезе в Европейския парламент като представител на "Демократична България", поде инициатива да постави въпроса с водната криза в Перник пред Европейската комисия, предаде БНР.

Радан Кънев подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник.

Нено Димов: ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва

Ние нямаме правомощия да налагаме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва ...

"В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС. Резултатът е 130 хиляди българи без достъп до питейна вода, защото водата в Перник вече няма тези качества. Тревожна е перспективата за зимата, тъй като не се знае откъде ще има вода в града до снеготопенето. Надяваме се и на достатъчно сняг на Витоша", каза Кънев и допълни, че очаква становище от страна на комисията в средата на януари.

Според него страната ни може да търси съдействие в две посоки: "Едната посока е подпомагане, включително финансово, за спешни мерки и поне временно решаване на проблема. Другата е помощ в разследването и установяване на причините как се стигна до тук."

Днес, 18 декември, в Перник няма да има вода официално до 21:00 часа, а за компенсация в четвъртък водата няма да бъде спирана. Причината са подготвителни промени във водопреносната система преди въвеждането на новия режим на водата от петък - по-точно подмяна на разпределителен кран, който е поставен преди 50 години и според прокуриста на ВиК Перник "се знаело отдавна", че кранът не работи както трябва. С този кран се контролира подаването на вода за индустриални нужди, но не само, твърди прокуристът пред БНТ и обясни, че с новия кран по-ефективно ще се спира водата при нужда да се оправят аварии по мрежата, което в крайна сметка ще доведе до пестене на вода. В рамките на новия едноразов режим перничани няма да имат водоподаване между 16 и 22 часа всеки ден, пише БГНЕС.

Междувременно Министерството на регионалното развитие съобщи, че ще осигури над 2 милиона лева, с които да започне изпълнението на първите спешни мерки за решаване на водния проблем на Перник. Сумата не е част от средствата, които правителството по-рано през месеца отпусна за ремонт на пречиствателните станции на яз. "Студена".

Разработват Закон за ВиК заради водната криза, БСП с критики и предложения

Парламентът възложи на МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Идеята е до тази дата законът да бъде обявен за обществено обсъж...

От ВиК Перник обещават и, че няма да вдигат цената на водата така, както може по доклада на КЕВР, който предстои да бъде приет на 23 декември. Какво гласи той - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com