10-годишната Нора от Плевен има 30 купи от шахматни състезания

6706
10-годишната Нора от Плевен има 30 купи от шахматни състезания
Снимка: Нора Рашева

„В къщи си имам котенце – казва се Рижко. И той играе шах. Като започна да подреждам шахматната дъска, Рижко ляга на нея и бута фигурите. Честно казано, играе доста добри ходове“, обяснява с усмивка 10-годишната плевенчанка Нора Рашева.

Тя играе шах само от три години, а вече има във витрината си близо 30 купи и още повече медали. Спечелени са на турнири и първенства в страната и в Европа. У нас се състезава от името на шахматен клуб „Плевен XXI“, а в чужбина – от името на България. Неин треньор в клуба е Христинка Илиева.

„Запалих се по шаха просто така. Брат ми Александър е на 12 г. Преди играеше шах и аз все му пречех да решава шахматни задачи. И изведнъж започнах и аз да ги решавам и ми хареса. Бях на шест години и половина, когато майка ми и баща ми ме заведоха в шах клуба. След година започнах да участвам в състезания“, разказва Нора.

Малката шахматистка вече е натрупала достатъчно самочувствие, за да играе и да побеждава момчетата на нейната възраст. Има победи и срещу шахматисти, които отдавна са извън детските възрастови групи. Играла е и срещу гросмайстор Веселин Топалов. Световният шампион за 2005/2006 г. спечелил партията, но й дал автограф и снимка, с които тя видимо се гордее.

„Случвало се да победя и моята треньорка – госпожа Илиева. Дори си спомням как веднъж й дадох мат с два топа“, припомня малката шахматистка.

„Нора обича да играе, но най вече обича да побеждава. На 8 години стана държавна шампионка с резултат 7 точки от 7 възможни. Миналата година отново стана държавна шампионка при момичетата до 10 г. В България е една от най-добрите. За големи международни състезания обаче й трябва още опит и работа“, твърди Христинка Илиева.

Миналото лято Нора прибавила към колекцията си от награди и шампионска титла на първенството на Европейския съюз в Мюрек, Австрия. Тя спечелила първото място при момичетата до 10 години с резултат 7 от 9 възможни.

Преди две години на световното в Грузия Нора била на крачка от бронзовия медал. В решаващата партия водела в позицията с дама повече, но направила грешка и загубила. Останала на осмо място в крайното класиране.

„Явно прегоря емоционално, защото турнирът беше много дълъг – 11 кръга. В България тя е свикнала да играе 7 или най-много 9 кръга. Но и осмото място сред 90 шахматистки от цял свят е голям успех“, коментира Христинка Илиева.

Нора участвала и на световното в Испания миналата година. Там победила сътезателки на водещи шахматни държави като Индия и Китай. Но отново  загубила партия в последния кръг и останала на 44-то място в крайното класиране.

„Не е лесно на такива световни и европейски форуми. Състезателите на другите държави имат много сериозна подготовка – имат щабове анализатори и т.н. Явяват се над сто деца във всяка възрастова група и тази конкуренция плаши нашите деца. В България те играят с около 25 противнички. За нас е сериозен проблем дори да осигурим необходимите средства, за да участваме. Благодарение на родителите на Нора и на Община Плевен, която дава средства за клуба, успяваме да я водим на повече състезания. Общинската управа подкрепи финансово участието й в двете световни. За 2-3 години тя обиколи доста държави, постигна успехи и това я мотивира“, допълва Христинка Илиева.

С черните фигури Нора разиграва любимите дебюти на Гари Каспаров и на Анатоли Карпов. А с белите фигури тя играе няколко първи хода. Така изненадва противниците си и се справя доста успешно. С треньорката й все още не могат да определят кой от тези ходове да остане като водещ.

Нора се справя се и много добре и с уроците в училище – отличничка е.

„За какво мечтая ли? Естествено, да стана световна шампионка. А след това ще мечтая отново да стана световна шампионка“, категорична е малката шахматистка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен