X
 
 

Екоинспекцията в Плевен „засне“ 215 вековни дървета

4521 0
photo of Екоинспекцията в Плевен „засне“ 215 вековни дървета
Снимка: www.treeoftheyear.org
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен направи геодезическо заснемане на 215 вековни дървета, които са обявени за защитени. Оцелелите повече от век дървета са на територията на две области – Плевенска и Ловешка. Заснемането е направено по проект, който предвижда да се изработи карта и геобаза данни на вековните дървета в цялата страна, съобщиха от екоинспекцията.

В двете области са заснети най-много екземпляри от видовете Летен дъб - 117, Цер - 22, Космат дъб – 27 и Черна топола – 13. Заснети са и 8 екземпляра от вида Източен чинар, по 5 – от Бяла топола и Бяла черница, по 4 – от видовете Полски бряст и Благун, по 2 - Дива круша и Полски клен и по 1 екземпляр от видовете Зимен дъб, Обикновен бук, Гледичия, Орех, Полски ясен и Скоруша.

13 от заснетите дървета са в Ловешко, а останалите 202 – в Плевенско. Най-старото дърво в двете области е летен дъб в село Муселиево, община Никопол. То е на възраст над 500 години. Диаметърът на ствола му е 2,4 метра. Обявено е за защитено от 1950 г.

Последното обявено за защитено вековно дърво на територията на екоинспекцията е летният дъб на ул. „Бъкстон“ в Плевен. Дървото е на възраст над 100 години и е с диаметър 1,10 метра. Защитено е от 2018 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители