Експерт: Ремонтът на моста край Червен бряг е трябвало да бъде предвиден преди да се отклони трафика по него

6816
Експерт: Ремонтът на моста край Червен бряг е трябвало да бъде предвиден преди да се отклони трафика по него
Снимка: Actualno.com/Ангел Атанасов

Първопричината за аварията на моста край Червен бряг е в проекта за рехабилитация на основния път за републиканския трафик в района – през село Чомаковци. Преди да се отклони движението е трябвало да се направи обследване на обходния маршрут през село Горник. Тогава е щяло да стане ясно, че без ремонт мостът там не може да издържи тежкотоварния трафик. Това коментира пред Actualno.com строителният инженер Васил Иванов, бивш служител на Областното пътно управление в Плевен.

Както вече писа Actualno.com, заради авариралия мост, който прекъсна комуникацията с пет села и град Койнаре, от вчера, 24 октомври, в община Червен бряг е обявено частично бедствено положение. Учебните занятия в училищата са преустановени за три дена.  

Мост се срути в Червен бряг, обявено е бедствено положение

Частично бедствено положение бе обявено днес, 24 октомври, в община Червен бряг след срутил се мост на изхода на града. Учебните заняти...

Републиканският трафик в района е пренасочен през моста до село Горник заради рехабилитация на пътя през Чомаковци, където също има мостово съоръжение, което трябва да бъде съборено и изградено на ново. По обходния маршрут има забрана за движение на автомобили над 5 тона. Тя обаче не е спазвана и мостът там в един момент не е издържал, съобщи за Actualno.com кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов.

"Има проект за рехабилитация на пътя Червен бряг – Чомаковци, в който е включен и мостът там. Предвидено е той да бъде съборен и да се изгради на ново. Това изисква към основния проект да има проект за организация на движението. И още в първия момент проектантът трябва да е казал – докато се построи новия мост край Чомаковци, движението ще мине по тия и тия маршрути. Когато това предложение на проектанта бъде обследвано, ще бъде констатирано, че тежкотоварното движение не може да мине през село Горник, защото състоянието на моста там не го позволява. За да мине обходният маршрут от там, още преди да бъде съборен мостът при Чомаковци, трябва да бъде ремонтиран мостът край Горник. Стойността на този ремонт трябва да бъде предвидена и включена в генералната сметка на рехабилитацията на пътя в района. В заданието за ремонта на пътя при Чомаковци обаче няма възложено на проектанта да изготви проект за организация на движението – откъде да минава трафикът при съборен мост там. В последствие задължават изпълнителя на ремонта да направи проект за организация на движението, за да му разрешат да работи", поясни инж. Васил Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Лазарки от ДГ „Иглика“ наричаха за здраве и берекет в община Плевен

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен