Хотелиер: Резервите в туристическия бизнес няма да издържат повече от два месеца

3007
Хотелиер: Резервите в туристическия бизнес няма да издържат повече от два месеца
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

„Все още ползваме вътрешни ресурси и се справяме, но за нашия бранш – хотелиерството, ситуацията е много тежка в момента. Приходите са нулеви. Една част от обектите ни са под наем – те също не носят приходи. А всички разходи си вървят и се трупат ежедневно. Резервите на този вид бизнес няма да издържат повече от два месеца. Да не говорим за това, че една голяма част от този бизнес е с инвестиционни кредити.”

Това коментира пред Actualno.com депутатът Васил Антонов, който е мажоритарен собственик на плевенския хотел „Ростов”. Той направи поредното си лично дарение на пет болници в Плевенска област – за осигуряване на предпазни средства за персонала в тях. Преди десетина дена хотелът обяви, че ще настанява безплатно медици от други населени места, дошли в Плевен да помагат в борбата с разпространението на коронавируса. От тази възможност са се възползвали десетина лекари.

Гръцките хотелиери: Ще има национална катастрофа, ако продължи блокирането заради вируса

Гръцките хотелиери предупредиха днес, че туристическият сектор, който съставлява около една трета от икономиката, е изправен пред "всео...

Антонов отказа да коментира дарението си, защото „нито е първото, нито ще е последното”. Според него инициативата на бизнеса да помага на болниците с дарения е благородна, въпреки че самият бизнес е силно притеснен за оцеляването на своите кадри. Това, което се предлага от държавата за запазване на работните места - тя да участва реално с около 23 процента от заплатите на хората, не е достатъчно, смята Антонов.

„Не бива да се стига до тотални съкращения. Трябва да се търсят и гъвкави форми чрез пускане в домашен отпуск или в краен случай да се използва вариант с неплатен отпуск, да се търсят вътрешни резерви чрез преназначения. Колкото може повече хора трябва да останат на работа, защото ударът след това ще бъде много тежък – и за бюджета, но и за всеки отделен човек”, коментира още Васил Антонов.

Той допълни, че обикновено за вътрешния туризъм, част от който е и  хотел „Ростов”, винаги първите три месеца на годината са много тежки, защото те не носят приходи. А сега се очертава този период да продължи половин година. Според него доста от малките и средните фирми в бранша ще изчезнат. Това ще доведе до съсипването на много човешки съдби на хора, които работят в туризма.

„Вече се появиха някой много разумни предложения. Като това за нулеви осигуровки, особено в определени браншове като туризма, например. Ако не за първия месец, то поне за втория да бъдат нулеви осигуровки за тези, които запазят работни места. Или поне за голяма част от тях да бъдат нулеви осигуровки - наред с участието на държавата. В противен случай при фалити на фирми всички работници и служители ще бъдат освободени. Трябва да се търсят много бързи решения за спасяването на икономиката. Ограниченията на хората и бизнеса заради разпространението на коронавируса трябва да са съпроводени с икономически и финансови мерки. Финансовите компенсации  трябва да са много точни, ясни и опростени. А не през редица условия и както обикновено става, накрая да се разделят на наши и ваши. Това е несигурността на бизнеса – от там произтичат всички брожения в обществото”, твърди Антонов.

Прогноза: Заради коронавируса, 200 000 само от ресторантите и хотелите остават без работа

150-200 000 работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените кар...

Той смята, че в сегашната трудна ситуация единствено банките са показали добра реакция като преразглеждат кредитите и отлагането им във времето. Те показват по-добра чувствителност и по отношение на фирмите, и по отношение на обикновените хора. Вероятно защото имат натрупан сериозен опит от рецесията през 2008-2009 година.  

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен