X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март

9177
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март
Снимка: iStock/Guliver
Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:40 ч., 30 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 5 нови случая на COVID-19. Това сочат данни на Националния оперативен щаб. Така общо потвърдените у нас случаи на COVID-19 стават 359. Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на COVID-19. Новите случаи са разпределени както следва: два в София, един в Плевен, един в Монтана и един в Благоевград. 113 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани.

🔘 На обществени места вече ще трябва да носим защитни маски. Това нареждане издаде днес здравният министър Кирил Ананиев. "Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места", гласи заповед № РД-01-168 на Министерството на здравеопазването.

🔘 Фирмите, които могат да събират биологични отпадъци, ще премахват безплатно този тип боклуци, каза генерал-майор Мутафчийски. "Тези отпадъци са опасни за хората, които ровят в кофите. Съветът ми е да не го правят", каза още д-р Мутафчийски.

🔘 Цената на кръвта по време на пандемия

🔘 Ще се обмисля сваляне на карантината на Банско. - "Карантината ще бъде свалена утре и Банско ще влезе на режим като всички други градове в страната в условията на извънредно положение, коментира проф. д-р Мутафчийски.

🔘 Десетки глоби от по 5000 лева в Пловдив за непозволени разходки. Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено и това се глобява отдавна, коментира проф. д-р Мутафчийски."Всъщност идеята за физическото дистанциране е да се предпазят те самите (хората, възрастните хора - бел.ред.) и да не умрат или да не заразят някой друг, който да умре", добави той. "В епидемия, където целият свят пламти като пожар, и ние да се разхождаме, моля ви", отговори на поредния въпрос за разходките по време на социална изолация професора. Главният секретар на МВР: Не повече от двама души заедно в пешеходна зона. Законно ли е? Доц. д-р Ангел Кунчев обясни защо Пловдив го очакват "нелеки времена" и подчерта, че ако ограниченията продължават да не се спазват, ще бъдат наложени още по-строги мерки.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите.

🔘 Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Ще има непосредствено засегнати сектори, които ще получат т.нар. помощ по схемата 60 на 40 – като сред тях са търговия на дребно (без автомобили), транспорт, хотелиерство и т.н., но има вече и включен сектор "други икономически дейности", които са спрели работа заради заповед на здравния министър за противоепидемични мерки. Това стана ясно от обясненията на социалния министър Деница Сачева и финансовия Владислав Горанов.

🔘 Борисов: Принципът е нашите камиони да минават бързо за Турция (ВИДЕО)

🔘 Не трябва да се отпускаме – коронавирусът няма да го стори (ВИДЕО)

🔘 Екатерина Захариева: Призовавам гражданите да си изгубят парите, но да си останат вкъщи

🔘 Законът за извънредното положение блокира обществените поръчки; БСК и КТ "Подкрепа": Законът за извънредното положение е лошо написан, трябва да се коригира

🔘 Правителството ще гласува приетото разширение на обхвата на мярката 60/40 - работодателите обаче трябва да са доказали, че имат 20% спад от оборота. Осигуровките не се поемат. Спорът продължава да е именно в базата за това. Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури

🔘 Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Първи спад на броя на активните нови случаи на коронавирус от 10 март насам отбелязаха в Италия. Новооткритите инфекции са се увеличили с 1648 и вече са 75 528, съобщи Гражданска защита, цитирана от 24 часа. Италия ще удължи мерките, въведени преди три седмици, за да ограничи разпространението на коронавирусната епидемия, заяви здравният министър Роберто Сперанца пред телевизионния канал RAI-2. Сперанца е категоричен, че страната се намира в пика на кризата и няма начин да излезе от него до 3 април т.е. до края на настоящата седмица. „Все още трябва да правим жертви, имаме нужда от повече време“, каза министърът.

🔘 В Испания потвърдено болните вече са над 80 000 – 80 110, т.е. за 24 часа са се увеличили с 6878. Смъртните случаи са 6803, т.е. за денонощие нови 821 и това вдига нивото на смъртност на 8,49%. За оздравели се считат 14 709 случая т.е. около 2500 нови за 24 часа. Критичните случаи обаче са почти 5000 – 4907. Всички работещи в сфери в Испания, които не са жизненоважни, трябва да си останат у дома за 2 седмици, разпореди премиерът Педро Санчес. Хората в принудителен отпуск ще продължат да получават заплатите си, но ще изработят часовете си по-късно. Мярката е в сила от 30 март до 9 април.

🔘 В Германия потвърдено болните са между 62 000 и 63 000 т.е. максимум около 5300 нови за денонощие. На този фон смъртните случаи остават малко – 544, т.е. смъртност от 0,86%. Статистиката за оздравелите обаче е много противоречива – според "Джонс Хопкинс" става въпрос за 9211 души, но има и данни за 16 108 оздравели. За критични се считат 1137 случая.

🔘 Третият тест за коронавирус на канцлера Ангела Меркел е отрицателен, но германският лидер ще остане под домашна карантина през следващите дни, заяви неин говорител, цитиран от медиите.

🔘 Във Франция болните са между 40 100 и 40 700 души, но там вече от много дни тестват само случаи със сериозни симптоми. Смъртните случаи според "Джонс Хопкинс" вече са 2611 т.е. около 300 нови за денонощие и ниво на смъртност от 6,49%. За оздравели се считат между 7130 и 7266 души т.е. около 1500 за 24 часа. Критичните случаи обаче са 4632. Вече има транспортирани болни от Франция в болници в Германия, където все още има свободни легла. Транспортът е военен, а операцията се казва "Гъвкавост".

🔘 Във Великобритания случаите са между 19 522 и 19 784, като първата цифра е на британските здравни власти, а втората е на "Джонс Хопкинс". Увеличението за 24 часа е приблизително около 2500 – 2700. Статистиката на оздравелите не се променя вече няколко дни – между 135 и 151. Смъртните случаи са 1231 т.е. нови 200 за денонощие. Десетки хиляди бивши медици се връщат на работа 

🔘 Съгласно данните на "Джонс Хопкинс", в Австрия има потвърдено болни 8788 души, смъртните случаи са 86, а за оздравели се считат 479. Планът на Австрия за коронавируса - дълга борба и крути мерки. В супермаркетите в страната ще може да се влиза само с предпазна маска, каквато ще може да се купи на входа на всеки магазин срещу скромна сума. През лятото училища, детски градини и университети ще останат затворени. Учебният процес може да започне едва през септември. Ограниченията за придвижване ще останат в сила най-малко до началото на май, като мерките ще бъдат премахвани поетапно. Очаква се за възрастните и хората от рискови групи ограниченията за придвижване да останат в сила до есента.

🔘 Орбан бетонира властта си с мерки срещу коронавируса: Унгария обяви на 11 март извънредно положение като част от защитните мерки срещу разпространението на коронавирусакоито включват затварянето на границите за влизане на чужди граждани в страната. Унгария потвърди за повече от 400 случая на заразяване с коронавирус, 13 от които с летален изход. Правителството съобщи, че до момента са направени над 12 100 теста. Виктор Орбан обвини в свое изказване мигрантите за разпространението на вируса, които са го донесли в страната.

🔘 В Турция нещата продължават да се развиват много зле – 1815 нови случая за денонощие и вече официално болните са 9217. Увеличението при смъртните случаи е 23 – вече са 131, за оздравели се считат между 42 и 105 души. От полунощ движението на такситата в Истанбул, Анкара и Измир се ограничава. Такситата, чиято последна цифра на регистрационната табели е нечетна, ще могат да работят от днес през следващите 24 часа, се казва в указание на турското вътрешно министерство. През следващите 24 часа ще могат да работят останалите таксита, чиито регистрационни номера завършват на четни числа. В Румъния новите случаи за денонощие са 363 т.е. потвърдените стават общо 1815. Смъртните случаи са 43 т.е. 6 нови за последните 24 часа. За оздравели се считат между 169 и 206 души, като първото число е на румънските здравни власти, а второто – на „Джонс Хопкинс”.

🔘 В Гърция болните са вече 1156 т.е. 95 нови. Смъртните случаи са 39 т.е. 1 нов за 24 часа, за оздравели се считат 52 души. В Сърбия има вече 741 потвърдено болни, т.е. нови 82 случая за денонощие. Има 3 починали за денонощието, с което общо стават 13. Не се съобщава все още за оздравял. В страната е възможна целодневна забрана за излизане. В Хърватия случаите са 713 т.е. 56 нови за денонощие, смъртните са 6, т.е. 1 нов за последните 24 часа. За оздравели се считат между 52 и 55 души, т.е. нови от 3 до 6 души. В Северна Македония болните са 259 т.е. 18 нови случая за денонощието, като "Джонс Хопкинс" съобщава за 2 нови смъртни случая, с което общият брой става 6, а 3 се считат за оздравели. В Албания случаите са 212 т.е. 15 нови за денонощие и 10 смъртни случая, при 33 оздравели. Там вече има много крути мерки – от днес, 30 март, ще може да се излезе на улицата, само ако го заявиш с SMS, като се чака 24 часа за позволение. На улицата може да си само час, а SMS-ът е официалният документ, който показва позволението. Излиза се само между 05:00 сутринта и 13:00 следобед.

🔘 Ето как светът благодари на медиците с битката с коронавируса (ВИДЕО)

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Между 55 000 и 62 000 са новорегистрираните случаи на болни от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб в рамките на 24 часа, показват различни статистически данни. Според университета "Джонс Хопкинс", потвърдено болни са вече 721 817 души, но има и данни за 727 563 болни. За оздравели се считат между 151 204 и 156 660 т.е. около 11 000 души са се оправили от болестта, смъртните случаи надвишават 34 000 т.е. увеличението е с над 3000 за денонощие.

🔘 Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулозата, съобщи medRxiv.

🔘 Повече от 150 000 случая на коронавирус са потвърдени в Съединените щати, починали са 2800 души, съобщи университетът Джонс Хопкинс, който изчислява федералната и местната статистика. Същевременно, американският президент Доналд Тръмп каза, че вероятно пикът на смъртността от COVID-19 в САЩ ще е след 2 седмици, предаде АФП. "Следователно ние ще удължим нашите насоки /за строги мерки/, до 30 април, за да забавим разпространението /на вируса/", каза Тръмп. Той добави, че очаква страната "ще бъде на път към възстановяване" до 1 юни, с което промени предишната си по-оптимистична прогноза за спад на заразяванията около Великден /12 април/. Президентът на САЩ говори и за мерките, предприети от лекарите. Той каза, че е било одобрено прилагането на "бързи тестове", при които резултатите за наличие на заразяване с COVID-19 се получава в рамките на пет минути. По този начин ще бъдат тествани лекари, медицински сестри и други здравни работници. Междувременно лекарството против малария - хидроксихлорохин - се прилага в момента на 1100 пациенти в Ню Йорк, каза Тръмп и добави: "Нека видим как работи, може да имаме някои невероятни резултати". Според американският президент, експертите изследват и възможностите на кръвопреливането за лечение на болни, чрез използване на кръвта, взета от хора, които са се възстановили след заразяване с коронавируса. По-рано вчера Тръмп обвини болниците в някои щати, че са се "презапасили" с респиратори, маски за лице и други критично нужни медицински консумативи. Полевата болница, създадена в най-големия градски парк на Ню Йорк – „Сентръл Парк”, ще обслужва тежко болни пациенти с коронавирус. За разлика от други временни съоръжения, работещи в района на Ню Йорк, болницата ще разполага с оборудване и персонал, необходими за лечение на пациенти с COVID-19. В щата Ню Йорк има повече от 59 500 случая и 965 смъртни случая, което го прави най-силно засегнатият от пандемията район на Съединените щати. По официални данни в Китай няма нов случай на коронавирус – потвърдените случаи там остават 81 439. Няма и нов смъртен случай, остават 3300. В сериозно състояние остават 742, а оздравелите са 75 448, което е същото като преди денонощие. Според "Джонс Хопкинс" картината е различна – 82 133 болни т.е. 76 нови случая, 3308 смъртни т.е. 4 нови за 24 часа и 75 903 оздравели т.е. 326 за денонощие.

🔘 В Южна Корея темпът на увеличение на случаите се запазва същият – 105 нови случая за денонощие, 152 смъртни случаи според корейските здравни власти т.е. 8 нови, но "Джонс Хопкинс" дава 158. За оздравели се считат между 5033 и 5228.

🔘 В Иран случаите са 38 309 т.е. 2901 нови. Смъртните са 2640 т.е. 123 нови, оздравели са 12 391, а в сериозно състояние са 3467.

🔘 В Русия болните са 1534, т.е. 270 нови, 9 смъртни случая и 64 оздравели. От днес там карантината в Москва става буквално военна!

🔘 Освен това, Австралия ще ограничи социалните събития от 10 само до двама души. А министър-председателят на Индия поиска прошка за наложената строга карантина и ограничения.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Депутатите временно спират работа заради коронавируса

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално