X
 
 

Красимир Вълчев: Никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование

1212 0
Красимир Вълчев: Никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Парите за образование никога не стигат, но и никога не е имало толкова голямо увеличение – те са над половин милиард. Без да смятаме европейските средства, които също ще бъдат на по-голяма стойност през следващата година.“

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес в Плевен. Той откри модернизирана лаборатория за контрол на качеството на храни и напитки в плевенската Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“. Лабораторията е модернизирана по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование“.

Министърът допълни, че 360 млн. лв. от бюджета за образованието ще отидат за възнаграждения на учителите, а 50 млн. лв. - за възнаграждение на педагогическия персонал. Близо 40 млн. лв. ще отидат за висшите училища.

„Десетилетия наред имахме изоставащи заплати в образованието. Това доведе до демотивиране на учителите и до по-ниски стимули за привличане на добри кадри в тази професия. Изправени сме пред предизвикателството да обезпечим системата на образованието с добри специалисти и да мотивираме най-добрите ученици да се насочат към тази професия. За следващата година имаме малко повече средства и за материалната база, която е вторият най-важен фактор за доброто образование. Заделени са средства и за ремонт на училищните общежития. Увеличили сме и парите за ежедневен транспорт на ученици до професионални гимназии“, каза още Министър Вълчев.

След обяд той и експерти от министерството имаха в Плевен среща с началници и експерти от Регионалните управления на образованието от административните области Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...