Ментори ще помагат на „трудни“ момичета от възпитателно училище в Плевенско

5134
Ментори ще помагат на „трудни“ момичета от възпитателно училище в Плевенско
Снимка: iStock/Guliver

През следващите 16 месеца десет ментори ще помагат на т.нар. „трудни“ момичета от Възпитателното училище – интернат /ВУИ/ „Христо Ботев“ в село Подем, Плевенско да се социализират. Менторите ще бъдат доброволци. Те ще участват в изпълнението на проекта „Менторство за приобщаване“, който е насочен към млади хора с противообществени прояви, съобщи ръководителят на проекта Даниела Димитрова.

„ВУИ „Христо Ботев“ е единствената институция в страната за момичета на възраст от 13 г. до 18 г., които имат криминогенно и девиантно поведение. Подходът, който ще въведем и ще тестваме, е менторството на ценностно, на възпитателно ниво. Менторите ще бъдат предварително подготвени, за да има ефект от тяхната работа“, поясни Даниела Димитрова.

Менторите всеки месец ще провеждат срещи с момичетата във ВУИ „Христо Ботев“. Ще подготвят сесии за неформално образование, ще провеждат тренинги за личностно развитие – ролеви игри, дискусии по теми и др. Предвидено още те да организират семейни ваканции на тийнейджърките – повечето от тях идват от институции и не са живели в нормална семейна среда. Ваканциите могат да бъдат в дома на ментора или на почивна станция.

Проектът включва и програма за изграждане на социални умения. Момичетата ще посещават всеки месец различни институции, структури на местната власт и др. Така те ще се подготвят за живота след като напуснат възпитателното училище.

В проекта е включен и творчески модул, който ще помогне на тийнейджърките да развият своите дарби и таланти.

„Децата в училището са 20. Настанени са при нас със съдебни решения. Образованието, което предлагаме, е от 1-ви до 12-ти клас. То има и професионална насоченост – подготвяме ги за шивачки, готвачки и за фризьорство. Максималният срок за престой във ВУИ „Христо Ботев“ е 3-годишен. Но ако момичето желае, може да остане при нас до завършване на 12-ти клас. Предвидените дейности по проекта ще внесат и голямо разнообразие в нашето ежедневие с тях. Животът, който децата са водили преди да постъпят при нас, ги кара да бъдат по-предпазливи и трудно допускат някой близко до себе си. Ние сме хората, които да им дадем насоки, да спечелим доверието им и те да ни усещат като упора“, допълва Нина Атанасова, директор на училището.

Проектът се изпълнява от Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища” в партньорство с Възпитателно училище – интернат „Христо Ботев” в село Подем. Бюджетът му е близо 50 000 евро. Средствата за него са осигурени по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Детски великденски проекти красят центъра на Плевен

Концерт „Празнична цветна китка” в центъра на Плевен

Лазарки пяха и танцуваха за здраве в oбщина Плевен

Лазарки от ДГ „Иглика“ наричаха за здраве и берекет в община Плевен

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен