Обявиха грипна епидемия и в Плевен, децата са най-засегнати

6595
Обявиха грипна епидемия и в Плевен, децата са най-засегнати
Снимка: pixabay

Областната оперативна група днес се събра и обяви, епидемична обстановка по отношение на грип и ОРЗ на територията на Плевенска област, считано от 26 януари. До нормализиране на обстановката влизат в сила мероприятията по Оперативния план за действие в такава ситуация, съобщи д-р Валентин Цанков, директор „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Плевен.

Той поясни, че в първите четири дена на тази седмица се наблюдава рязко покачване на заболеваемостта от грип и ОРЗ. Тя е достигнала  266,36 регистрирани случая на 10 000 души население и вече е в епидемични стойности.

В Бургаска област грипната епидемия остава в сила

Щабът, който заседава в Областната администрация, ще се събере отново на 31 януари. Тогава ще бъдат ясни новите данни за заболелите в р...

„Най-засегната е възрастовата група до 4 г. – 1 028 случая. Следват децата от 5 до 14 г. – 1 019 случая. При другите възрастови групи заболяемостта рязко спада. Изпратили сме в Националния център по заразни паразитни болести проби за вирусологична диагностика – очакваме всеки момент да получим резултатите“, съобщи още д-р Цанков.

Грипната ваканция за учениците започва от 28 януари и ще продължи до 4 февруари. Въвежда се усилен „филтър“ в детските ясли и градини, за да не се допускат в тях малчугани със симптоми на грип и ОРЗ.

В региона най-засегнати са общините Червен бряг, Долна Митрополия, Левски – в тях близо половината от учениците не посещават учебните занятия заради заболяване от грип и ОРЗ.

„За разлика от предходните години, сега имаме случаи, които са тежки и с много усложнения – предимно пневмонии и остра дихателна недостатъчност. За това, не подценявайте заболяването и потърсете навреме лекарска помощ“, призова д-р Цанков.

Област Благоевград също обявява грипна епидемия

Дни след смъртта на 5-годишно дете от грип в Благоевград, и след като почти цялата страна излезе грипна ваканция, област Благоевград съ...

„Не чакайте да стане тежко и тогава да се лекувате. В момента отделенията в болниците са пълни. Колегите от лечебните заведения разширяват легловата база и правят всичко възможно да поемат заболелите. Призовавам и самите пациенти да не се събират на обществени места и да използват всички възможности да се предпазят. Особено учениците през ваканцията – да си стоят по домовете, иначе мерките, които вземаме, се обезсмислят“, допълни д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен