X
 
 

Откриха с ритуал гроздобера в плевенския Институт по лозарство и винарство

1042 0
photo of Откриха с ритуал гроздобера в плевенския Институт по лозарство и винарство
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
С традиционен ритуал днес бе открита гроздоберната кампания в плевенския Институт по лозарство и винарство /ИЛВ/. Директорът на института проф. д-р Иван Пачев и кметът на Плевен Георг Спартански изсипаха първото обрано грозде в дървен съд. После, както е обичаят, две девойки започнаха да го мачкат с боси крака, за да стане хубаво виното.

В тържеството се включи и Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев“ – с изпълнения, свързани с традициите в гроздобера и винарството.

Голям процент лозови масиви са пострадали от градушки преди гроздобера

Доста лозови масиви пострадаха от градушката преди гроздобера. Това каза в интервю за агенция "Фокус" инж. Красимир Коев от Изпълнителн...

„Тази година гроздето е много по-малко от миналата, но за сметка на това се надяваме да е с по-високо качество“, каза проф. д-р Иван Пачев. Той поясни, че при високи температури през деня и ниски през нощта се създава условие за балансирано производство на захари и киселини в самото грозде. А това влияе на качеството на вината.

„Гъмзата винаги е била гордост за Плевенския край. Тя е единственото представително вино за Централна Северна България. Ние можем да се похвалим, че поддържаме сорта и правим вино от него. За съжаление той вече почти не се отглежда – масиви с гъмза има само във Видин и в лозята на ИЛВ – Плевен, където се поддържа генофондът на България. Ако успеем да приберем гроздето навреме, виното ще бъде хубаво. Един от големите ни проблеми е липсата на работна ръка“, допълни проф. Пачев.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...