X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

По проект: С електробуси подобряват качеството на въздуха в Плевен

771
По проект: С електробуси подобряват качеството на въздуха в Плевен
Снимка: Община Плевен

В Заседателната зала на Община Плевен се проведе встъпителна пресконференция по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”. Той се реализира по административен договор за БФП № BG16M1OP002-5.004-0006-C01 (№Д-34-124 /19.11.2019 г.), който се осъществява с финансовата подкрепа на Процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ по Приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от държавния бюджет на Република България.

Общата стойност на проекта е 17 951 744,44 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд в размер на 12 747 404,66 лв., съфинансиране от националния бюджет на стойност 2 249 542,00 лв. и съфинансиране от бенефициента - 2 954 797,78 лв. Проектът стартира на 4 декември 2019 година, като се предвижда да приключи на 4 септември 2023 г.

Започва основна реконструкция на пътния надлез към ЖК "Сторгозия" в Плевен

Основен ремонт на пътния надлез, водещ към жк „Сторгозия” в Плевен, ще стартира през месец май. Съоръжението, което е най-п...

Общата цел на проекта е да допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух посредством намаляване нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди (NOx) за достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни екологични транспортни средства.

С реализирането му се цели още опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт; спестяване на енергия; намаляване на шума и вибрациите в градските райони; повишена привлекателност на обществения транспорт чрез подобряване на надеждността, комфорта и времето за придвижване и постигане на изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.

След завършването на проекта се очаква освен намаляване на количествата на ФПЧ10 и азотни оксиди да бъдат доставени 14 броя нови електрически автобуси „соло“ и 14 броя бавнозарядни станции към тях. С това се цели повишаване на качеството на предлаганата транспортна услуга, осигуряване на удобство и привлекателност за пътниците. Същевременно ще се стигне до намаляване на разходите за електроенергия и поддръжка на подвижния състав на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, намаляване на нивата на вредни емисии и газове и подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намаляване нивата на шумовото замърсяване в града.

Очаква се електробусите да бъдат доставени в Плевен до края на настоящата година. Всеки от тях ще разполага с общо 64 места, от тях 32 седящи /без водача/, останалите за правостоящи. Зареждането на батериите, чиято гаранция от производителя е 8 години, ще става през нощта, с едно зареждане ще издържат две работни смени или около 300 км пробег. Електробусите са с дължина 12 метра, с 3 обслужващи врати, място за хора със затруднено придвижване и за детски колички и с осигурен достъп за тях чрез платформа на средната врата.  

Една от емблемите на Плевен - парк "Кайлъка" вече ще бъде управляван от общината

Парк "Кайлъка" вече ще бъде управляван от община Плевен, написа в профила си във Фейсбук кметът на града Георг Спартански. Ето още какв...

Още от ПЛЕВЕН:

Обработка срещу комари започва от днес в Плевен

Вандали посегнаха и на новите пътни знаци в парк „Кайлъка“ в Плевен

Фиданки ще заменят премахнатите стари или болни дървета по плевенските улици

Започна дезинфекция на съдовете за битови отпадъци в Плевен

Поемане на краткосрочен общински дълг по проекта за устойчива градска среда гласуваха съветниците в Плевен

Започва оформянето на дървесните корони в района на новоремонтираната пешеходна зона в Плевен

Община Плевен осигурява вода за гражданите в летните жеги

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен