Даването на Гергов на варненските акции в Пловдивския панаир може да е законно?

7799
Даването на Гергов на варненските акции в Пловдивския панаир може да е законно?
Снимка: БГНЕС

Инфарктното заседание на местния парламент във Варна, с което болшинството съветници през декември одобриха предложението на кмета Иван Портних да се прехвърлят акциите на общината от "Пловдивски панаир" АД на "Пълдин Туринвест" АД (контролирано от Георги Гергов), изглежда напълно законно. Масово в медиите е пропуснат един важен детайл – че преди да се одобри прехвърлянето на акциите е отменено предходното решение за тях от 2017-та година – да се прехвърлят безвъзмездно на държавата.

Това стана ясно от отговора на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова до двама депутати на "Демократична България" – Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

 

Прокуратурата във Варна проверява прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир

Прокуратурата във Варна проверява прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир. Припомняме, че общинският съвет в морския град одобр...

(Скрийншот от отговора на министър Корнелия Нинова до депутатите Цонева и Мирчев, от който е видно, че ОбС-Варна е взел две решения, касаещи акциите на общината в пловдивския панаир, не едно)

На практика Нинова обаче твърди съвсем друго: "Общинският съвет на Варна има валидно взето решение на 2 май 2017 г. (Протокол № 18 от 02.05.2017 г., т. 638-2), за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на Държавата чрез Министъра на икономиката на 16 314 400 броя безналични акции, представляващи 29 на сто от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, като е възложено на кмета на общината да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърляне на акциите. Горепосоченото решение на Общинския съвет не е изпълнено от кмета на община Варна и за него Министерството на икономиката не е уведомявано“. 

Тя поддържа позицията на Министерството на икономиката, изразена в три последователни писма - от 26-ти октомври, от 8-ми и 10-ти декември 2021 г., до кмета на община Варна и Общински съвет-Варна, с които настоява да се изпълни въпросното старо решение и акциите да се върнат на държавата. Те представляват 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив“ АД.

Нинова иска от областния управител на Варна да спре прехвърлянето на Пловдивския панаир на Гергов

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния управител на Варна г-н Марио Смърко...

"Министерството на икономиката и индустрията не е променило позицията, че апортьт на акциите от "Международен панаир Пловдив" АД, които община Варна притежава в "Пълдин Туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация. Независимо от горното, на заседание на Общински съвет-Варна, проведено на 10.12.2021 г., е взето решение за увеличаване капитала на "Пълдин Туринвест" АД, чрез апортна вноска на притежаваните от община Варна акции от капитала на „Международен панаир Пловдив" АД", допълва Нинова в отговора си.

На 17-ти декември, 2021 година тя отправя апел към областния управител на Варна Марио Смърков да упражни правото си на контрол по законосъобразността на решенията на ОбС – Варна, с цел да го спре. Няколко дни по-късно тя получава отговор от него, че на 20-ти декември е оспорил пред Административния съд двете решения – за отмяна на връщането на акциите към държавата и за апортирането им в капитала на "Пълдин Туринвест".

"Оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът постанови друго", пояснява Нинова, цитирайки Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Справка в същия закон сочи, че областните управители имат право на контрол по законосъобразност на актовете на общинските съвети, но не и по целесъобразност. Според чл. 45, ал. 5 от него само кметът на общината има право да атакува актове на общинския съвет по целесъобразност. Случаят може би ще е такъв, освен ако съдът реши друго – например, че е преапортирането на тези акции наистина представлява скрита приватизация и е нарушен закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com