Деца усвоиха занаяти в Пловдив

3740
Деца усвоиха занаяти в Пловдив
Снимка: Веселина Божилова

Има неща, за които не се чудиш дълго дали да харесаш или не - грабват те на момента. Така се получава вече осем месеца в Пловдив в уютната атмосфера на ул. "Стръмна" в Стария град, известна още като Улицата на занаятите. Всяка събота там гъмжи от детски гласове, гълчава, смях, а целият този фон придружава нещо съвсем сериозно- усвояването на занаяти. Не един и два, а цели двайсет. Проектът на Регионалната занаятчийска камара и община Пловдив, подкрепен от Министерството на културата, даде възможност да се създаде истинско Занаятчийско училище и то да работи добре от началото си до края. Пандемичните ограничения "натиснаха" старта на проекта , но в крайна сметка обучението протече по план, ковидът не попречи.

Грънчарство, керамика, рисуване на стъкло, тъкане, плетене на играчки, плъстене, направа на кукли, готварство, дърворезба, ножарство, изработка на оръжие- всички тези необятни и в голямата си част забравени вече човешки дейности, разкриха азбуката си пред около двеста деца в Пловдив, а подобна дейност се извършва и на Самоводската чаршия във Велико Търново. Някои дейности дават бързи резултати, други изискват по- продължителни усилия за овладяване на инструментариума, но накрая, след двумесечното обучение на всяка група деца, налице са най-различни предмети, които пък участват в благотворителна изложба. Средствата ще се дарят на Детската клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. В летните месеци децата отстъпиха мястото си на възрастни и интересът продължаваше да е голям.

Отбележи чешма, да има вода

Чешмите са част от българската култура и традиции. В миналото чешмата е било място където млади и стари се събирали, първите срещи на в...

Старите занаяти не се усвояват за месец- два, но времето е достатъчно да се посее семето на интереса към подобни дейности. Дали от децата, които се включиха, ще излязат нови майстори, не е много ясно, но пък повечето от тях си харесаха хоби и ще продължат да го упражняват. Същото важи и за възрастните, които отделиха време през лятото да научат нещо ново. Имаше цели семейства, които се включиха в различните занаяти.

Особено интересна беше тази толкова работлива част на Стария Пловдив в месеците на проекта за туристите. Живата обстановка с толкова много деца, заети с творчество, привлече и български, и чужди туристи. Мнозина отнесоха и сувенири, и снимки за спомен, а и веселото чувство, породено от тази толкова шарена среда.

Проектът приключва през октомври, още не е ясно дали ще продължи и догодина. Участниците в него се надяват той да има по-дълъг живот, защото наистина е нещо полезно и добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини