Дойде ли време за решаване на един от големите проблеми на Пловдив?

7002
Дойде ли време за решаване на един от големите проблеми на Пловдив?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Пловдив трябва да увеличи територията си. Това обяви кметът на града Иван Тотев преди броени дни, с което отново посочи един от сериозните проблеми на града - липсата на пространство за развитието му.

"Най-вероятно през 2021 г, когато ще е следващото преброяване на населението от НСИ, ще дойде на дневен ред и ясно ще се види, че Пловдив се нуждае от увеличение на територията. Това е държавен въпрос и ще му дойде времето. Няма да правим инициативи, но многократно сме заявявали, че сме "за". Последните 5 години се налага да работим в другите общини. Вече имаме извънградски линии до Ягодово - 22, до Радиново - 93, до Войводиново - 15. Сега искаме да имаме и до Околовръстното, но не знам дали технически е възможно, тъй като трябва да има спирки и обръщала - няма място, защото трябва да обръщат в населени места. Но базовият проблем е, че Пловдив трябва да си увеличи територията", категоричен бе кметът. 

Кметове искат финансова независимост на малките населени места, планират протест

Повече от 200 кметове на малки населени места протестираха мълчаливо днес, 10 октомври. Причината за протеста са техните искания финанс...

Дори бегъл поглед върху площта на другите общини в страната показва нещо шокиращо - Пловдив е на 253-то място по територия от общо 265 общини в България. С площ от едва 98,9 квадратни километра градът има около 13 пъти по-малко територия от първенците Сливен, София и Добрич. Пловдив не може по никакъв начин да се мери дори с градове като Плевен, Велинград и Карнобат, които "се ширят" на земя от над 800 квадратни метра. Справката показва също, че община Родопи разполага с площ от 524, а община Марица - с 342,7.

Тук е важно да се спомене и че според данните през миналата година населението на Пловдив се е увеличило с 1789 души, като достига 345 213 души. Това е най-голямото увеличение след София. За сравнение Варна е прибавила едва 677 души. С икономическото развитие и повечето чуждестранни инвестиции около Пловдив, градът привлича все повече работници, като тук се заселват дори хора от Северозападна България. 

Какъв ще е изходът от тази ситуация, ще се реши до няколко години. Правителството вече обяви, че се предвижда ново териториално деление. Не е ясно и какво ще е отношението на жителите на съседните общини Марица и Родопи към една такава идея. Преди 10 години те се обявиха твърдо против присъединяването им към града, като дори бяха готови на протести. За съжаление обаче, през последните години двете общини не са в цветущо икономическо отношение, като това е особено показателно за Родопи. За това потвърди и Иван Тотев, който поясни, че редовно се налага община Пловдив да излиза от границите си, за да развива своите проекти, особено що се отнася до инфраструктурата. Чест аргумент за противниците на сливането е фактът, че хората от Родопи и Марица плащат в пъти по-ниски данъци. Според специалисти обаче, това не би трябвало да е проблем дори и да са в състава на Пловдив, тъй като това може да се коригира с районно делене на данъчната ставка. Факт е, че в момента много от съседните села имат огромни проблеми с инфраструктурата и пътищата по някои от тях изглеждат като след бомбардировки, а сравнени с Пловдив, контрастът е още по-голям. 

Каквото и да се случи в бъдеще, все по-реален изглежда вариант, при който поне части от съседните общини да бъдат присъединени към Пловдив. Очевидно е, че градът се задушава в сегашните си граници и вероятно не е далече времето, когато за пръв път след 1987-ма година той отново ще промени границите си.

Кметът на Елин Пелин: Държавата наказва финансово дисциплинираните общини и поощрява другите

Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 г. Той е инженер по комуникационна техника от Техническия университет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com