Как безпроблемно да се събори паметник на културата

7324
Как безпроблемно да се събори паметник на културата
Снимка: Божилова

Точно в средата на поредица от почивни дни около националния празник преди три години Пловдив настръхна- новината, че се разрушава паметник на културата, събра за минути десетки хора, които спряха багерите. В трите години след това руините просто бяха оградени, а казусът влезе в съдебните зали.

През октомври миналата година пловдивчани с голяма изненада разбраха, че присъди за разрушаването няма да има, обвиняемите бяха оправдани. Окръжна прокуратура Пловдив оспори присъдата и днес делото влезе в Апелативен съд Пловдив. 

Събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 бе първата груба намеса в груповия паметник на културата, пет месеца след това изгоряха други три склада, всеки сам по себе си образец на архитектурата от началото на 20-ти век, в центъра на града, необитаеми и недосегаеми за инвеститорски интереси. Поне до този момент.

В Харманли разрушената тютюнева фабрика не била паметник на културата

Разрушената сграда на тютюневата фабрика в Харманли не е паметник на културата. Тя не фигурира в списъка със сгради, които са ценности ...

За пожара на трите склада бе обвинен и осъден клошар. За събарянето на склада на ул. "Одрин" 8. Виновни няма. Поне това твърди в присъдата си Окръжен съд- Пловдив, който през октомври миналата година отхвърли всички обвинения срещу Георги Бранеков и Александър Николич, собственици на фирмата "Одрин" 8 и наредили събарянето. Окръжна прокуратура обжалва присъдата и днес Апелативен съд - Пловдив разгледа делото.

При разпита на директорката на НИНКН Даниела Джуркова основните въпроси бяха около двата протокола, издадени от института с една дата и с различно становище. В единия сградата е извън груповия паметник и охранителната зона, в другия вече е там, освен това под закрила попадат и стенописите, направени в аптеката в същата сграда от художника Вълчан Петров. Когато спряха багерите, когато живи вериги охраняваха сградата, той се изкатери по руините, за да стигне до тях.

Оказва се, че близо 30 години складът се е водел на друг адрес, грешката е била установена през 2014 година, но две години са се оказали недостатъчни за институцията да я поправи. Явната фактическа грешка, стана ясно, се поправя твърде сложно и бавно или поне така се получава в сферата на администрацията на културата.

Така или иначе, на базата на протокола, в който сградата не е защитена, община Пловдив издава разрешение за събаряне, а инвеститорският интерес е насочен към строеж на хотел. Когато пловдивчани избухнаха, жертва на техния гняв стана главният архитект на града Румен Русев, който беше уволнен, а малко по- късно почина.

Рашидов: Докато съм министър, ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови

"Докато аз съм министър ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Рашид...

След това се заточиха административни дела, свързани с укрепването на сградата, беше издигната ограда около тях, а за три години дъжд, сняг и вятър довършват успешно започнатото от багерите.

Днес стана ясно, че в Министерството на културата са депозирани проекти за реставрация и реконструкция на сградата, но кога и как ситуацията ще се промени, никой не знае. Междувременно от показанията на директорката на НИНКН станаха ясни пробойните, които позволяват да се разрушават паметници на културата.

Протоколите за защитените сгради и групови паметници се изпращат по обикновена поща в общините, без никой да проследи обратната връзка. НИНКН няма и представа за реалните собственици и техните инвеститорски намерения, така че и да иска, няма как да реагира при възникнал риск. Протоколът с твърдението, че складът на "Одрин" 8 в Пловдив излиза със същата дата като предишния и с разлика от поне две години и то след събарянето на сградата. 

На уличката срещу руините по-рано имаше родилен дом. Той не беше паметник на културата, събориха го, а сега на негово място строят хотел. Строителите твърдят, че и " отсреща" ще има хотел. В цялата тая мъглява ситуация около поредицата грешки, догадки и съмнения, те изглеждат най- уверени в думите си. Впрочем това си мислеха масово и пловдивчани на 6 март 2016-та година, когато багерите изяждаха зидовете. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Над 4900 младежи са обхванати по проект „Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие"

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com