Пловдивската култура след Европейската столица на културата

1062
Пловдивската култура след Европейската столица на културата
Снимка: Божилова

Една четвърт от бюджета на Пловдив за култура тази година ще бъде отделена на археологията, стана ясно от брифинг на зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Общо за традиционни културни събития са предвидени почти 2 млн. лв. Още 3 млн. ще дойдат от наградата на името на Мелина Меркури, която фондация "Пловдив 2019" спечели миналата година. Всъщност разширените планове включват финансиране от почти 10 млн. лв., за остатъка от сигурните средства ще се търсят активно източници от европейски програми и спонсори.

Без грипна ваканция в Пловдив засега

Към момента няма нужда от обявяване на грипна ваканция в Пловдив. По данни на РЗИ към момента заболеваемостта е ниска, като процентът о...

През тази година продължават разкопките на Мал тепе, предвидени са средства и за техническо проектиране на пространството около Централна поща - озеленяване, реставрация и консервация. Сериозна сума се влага в довършването на консервацията и отварянето за посетители на Одеона, което включва дейности по сцената и художествено осветление на подземните галерии. Когато всичко това е готово, може да се твърди, че площад Централен ще бъде наистина готов. 

От парите за култура ще бъдат подпомогнати музеите, библиотеките и читалищата в Пловдив. Ще бъде завършена фасадата на зала "Лотус", има идея за нов аквариум в Природо- научния музей, нов прожектор за Планетариума.  Общината ще подпомогне идеята на МОН и Министерството на културата учебни часове да се изнасят в културни пространства. Наред с музеите и Народната библиотека, тук вече роля ще играят и 24-те читалища в община Пловдив. 

Най- голямото и изоставено от години кино "Космос", което периодично влиза в различни планове, но досега не е помръднало от застоя, тази година трябва да претърпи първата стъпка към превръщането си в Център за култура и изкуство, проект има, отделени са 150 000 лв за техническо проектиране. 

Предстои сериозен ремонт на къща Недкович в Стария Пловдив, а къща Ламартин вече стана обект на разговори между община Пловдив и посолството на Франция. Очаква се френската държава да подпомогне възстановяването на историческия паметник на културата и той да се превърне в резидентен център.

Пловдив обяви война на незаконното изгаряне на отпадъци

Екипи на ОП „Общинска охрана“ съвместно с Трето и Шесто управление на МВР от днес, 22 януари, започват всекидневни проверки...

Един от най-успешните културни проекти на Пловдив в последните години беше дигитализирането на културното наследство в редица институции. Очаква се този процес да продължи, разчита се на финансиране от Норвежкия фонд за иновации. 

Община Пловдив досега не е била особено активна в кандидатстването по проекти, свързани с културата. Това положение смята да промени Пламен Панов, който има опит в тази дейност и беше ръководител на мащабния и много успешен проект за дигитализацията на културното наследство. Една от идеите му е обучение на културните оператори за подобряване на работата им, да могат да кандидатстват с проекти по програмата "Творческа Европа".

Две от сериозните инвестиции в културната сфера от миналата година - Голямата базилика и Градската художествена галерия, ще бъдат довършени през тази година с 1 млн лв. Фондация "Пловдив 2019", създадена преди пет години по повод спечелването на домакинството на Европейската столица на културата, ще продължи да действа с по-малък състав и на ново място, в общински имот. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com