В Пловдив вече летят конкретни идеи за връзка между бизнеса и образованието

7280
В Пловдив вече летят конкретни идеи за връзка между бизнеса и образованието

Студенти, които да готвят дипломните си работи в предприятия, по посочени от фирмата теми. Съвместно разработване на учебни планове и програми с бизнеса. Отваряне на заводите за почасова работа на студенти с технически специалности. Включване н изтъкнати бизнесмени като преподаватели. Създаване на Център за специализация и професионална квалификация към Тракия икономическа зона в Центъра за обучение на специализанти в пловдивския филиал на Технически университет-София като координатор между ВУЗ-овете, средните училища и бизнеса. Всичко това са само част от набелязаните конкретни действия по време на първата по рода си среща "Образование, иновации и инвестиции"в Пловдив на мениджърите на компании от Тракия икономическа зона (ТИЗ) с екипа на Техническия университет-София, на пловдивския филиал, държавната и местна власт, и студенти.

От какви специалисти имат нужда фирмите в ТИЗ, ще проучва „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”, обяви неговият председател д-р Ивайло Старибратов. „В България много се говори за иновации, но ние имаме нужда от добри машинни инженери и електроинженери,“ веднага конкретизира Ахмед Хасан, управител на АББ България, клон Раковски. „Искам да видя дипломни разработки на бъдещи инженери, направени в АВВ. Задължително е студентите от Техническия университет да имат и повече часове за изучаване на чужд език. Желателно е и квотите за студентски практики да не бъдат изчерпвани толкова бързо“, посъветва г-н Хасан.

„Тракия икономическа зона“ e първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата

„Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ се обособи като първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата / РЦПД/. Реш...

На срещата добиха общественост и добрите практики. През 2006 г. ръководството на "Луфтханза техник", след анализ на 30 държави, избира България за място, където разкрива своя нова база поради факта, че в ТУ-София и филиала му в Пловдив се обучават авиационни специалисти. В момента в базата работят над 800 специалисти, които извършват основни ремонти на самолети Airbus и Boeing, конкретизира домакинът на форума проф. д-р Михаил Петров, директор на пловдивския филиал на ТУ-София.

Показателно е и взаимодействието на ТУ-София с най-големия индустриален работодател в България - Арсенал АД - организираното кратковременно обучение "на място, в реална работна среда" на специалисти, работещи в Арсенал. Предвидено е разкриването на магистърски програми "по поръчка" и привличането на повече кандидат-студенти от региона, като се осъществи взаимодействие със средните училища. Друг добър пример е изграденият Център по роботика и автоматика от фирма Милара - в който се обучават студенти и докторанти, провеждат се дистанционни лекции с водещи специалисти от САЩ, извършва се работа по научни проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com