АБВ алармират за неясноти в проекта за промени в Закона за здравето

4573
АБВ алармират за неясноти в проекта за промени в Закона за здравето
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

АБВ алармира здравния министър и парламентарната здравна комисия за неясноти в проекта за промени в Закона за здравето, анонсиран от председателя на комисията Даниела Дариткова. В свое становище, което вече е изпратено, от АБВ обръщат внимание на редица неясни въпроси.

Предлаганите промени предвиждат болни или контактни на болни лица да не могат да се откажат изследване за доказване на диагнозата, но не се посочва кой предписва изследването, посочи доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. "Дори да приемем, че личните лекари или РЗИ нареждат изследването, не е посочено кой финансира изследването, а не е редно да бъде каран пациента да го плаща. Не е уточнено и за кои изследвания става дума, а за COVID-19 има два теста", отбеляза още той.

Няма дефиниция кой може да е контактно лице и същевременно има противоречиви твърдения, обърна внимание още доц. Кючуков. "Някои казват, че колегите, които били контактни с COVID-19 и до 10-тия ден не са си направили тест, трябва да се върнат на работа, а други трябва да се карантинират за минимум 14 дена и след това да правят тестове", уточни той.

Вероятно се е целяло нещо положително, но изпращаме нашата позиция до вносителя и МЗ, за да няма двусмислиции и възможности да се заобиколят нормалните процедури при изследване на болните от особено опасни инфекции, поясни той.

С 30% по-висока смъртност сме имали в 2017 г., защо са си мълчали премиерът и МЗ, питат от АБВ

През първите 6 месеца на 2020 г. се наблюдава най-ниската смъртност за периода 2015 – 2020 година, съобщи Румен Петков, представя...

Според доц. Кючуков вината за претоварването на болниците е на Националния оперативен щаб. Той обясни, че апокалиптичните прогнози на Щаба за камиони с трупове, чували с мъртъвци – доведоха до крайно недоверие от страна на гражданите към налаганите противоепидемични мерки.

„За справяне с една такава пандемия вярата на хората в мерките, които се взимат, са основното нещо. В момента това липсва. Второто, което не е направено, са критерии за хората, които трябва да бъдат хоспитализирани. Липсва единен критерии, по който пациентите да бъдат хоспитализирани", констатира той.  Според доц Кючуков е можело още лятото, дори и септември, когато тръгна вълната, да се направи алгоритъм от специалистите. "Трябваше да има и алгоритъм за проследяване на болните, които си отиват вкъщи", подчерта той.  Третото, което не се направи, е да бъдат създадени и определени в големите градове цели COVID болници, отбеляза доцентът.

Доц. Кючуков обясни, че обособяването на COVID-19 отделения в различните болници намалява капацитета на здравните заведения по грижата за граждани с други диагнози, което повишава и инвалидността и смъртността на тези болни.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика