АБВ иска само Народното събрание да формира новия орган за борба с корупцията

2713
АБВ иска само Народното събрание да формира новия орган за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС

АБВ ще настоява ръководството на бъдещия нов орган за борба с корупцията да бъде избирано единствено от Народното събрание, при това с квалифицирано мнозинство.

Вече повече от два месеца очакваме вицепремиерът Меглена Кунева да ни предостави пълния текст с предложенията за антикорупционно законодателство. В частта, с която разполагаме, за съжаление, все още се констатира възможност за внасяне на анонимни сигнали. Това заяви по време на пресконференция председателят на Правния съвет към ПП АБВ Марин Киров.

Зеленогорски с "лично мнение": Ако няма антикорупционен закон, да отиваме на избори

Ако антикорупционният закон не мине отново, според мен трябва да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това е мое лично станови...

"Една от промените касае избора на директор на Националното бюро за борба с корупцията. Предлагат се два варианта на избор, чрез НС и президент или от “ad hoc” комисия. Считаме, че този избор по-скоро трябва да е от Народното събрание. В предложения вариант от г-жа Кунева ни е дадена една смесена процедура по избор на ръководство на бъдещотото Бюро за борба с корупцията. На второ място е предвидено много малко мнозинство за избор на председателя на този орган - половината от присъстващите в зала. Нашето настояване е да се разработи за вариант избор само от Народно събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Не е допустимо да има обстоятелства, при които директорът на най –важното звено, което ще се бори с корупцията, да може да бъде избиран с гласовете на само 62-ма от народните представители", обясни Киров.

Тезата на Киров допълни и експертът към АБВ ген. Румен Миланов. „В предложението на Кунева прави впечатление чл . 22, в който се казва, че това Национално бюро за борба с корупцията ще бъде подложено на оценка или мониторинг от сродни и партньорски организации. Това за мен е крайно недопустим изказ, камо ли разпоредба. Това е орган, който ще бъде избиран от НС, то разполага с достатъчно инструменти да упражнява своя парламентарен контрол и да следи за правомерните действия на това бюро. Цялостната организация на дейността на бюрото трябва да бъде подложена също на парламентарен контрол и правилата за подбор на хората, които ще работят в него, трябва също ясно и точно да се разпишат“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика