АБВ: Нямаме реална представа за смъртността от COVID-19, МЗ да отговори

4261
АБВ: Нямаме реална представа за смъртността от COVID-19, МЗ да отговори
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Каква е смъртността на 100 000 души население от пневмония до 31 октомври 2020 г. и съответно - от грип,  от пневмония в следствие на COVID-19 и само от COVID-19, питат от АБВ с официално писмо здравния министър.

"Нямаме реална представа за смъртността и заболеваемостта. Затова задаваме четирите въпроса. Имаме основание да ги зададем, защото за първите 7 месеца на 2019 г., когато нямаше коронавирус  и смъртността от 2020 г. е приблизително еднаква", обясни доц. Георги Кючуков. Той уточни, че тази година смъртността е с 6% по-ниска, което, според него се дължи, при локдауна, на намаления брой катастрофи, намаления брой трудови злополуки. В никакъв случай не може да се говори за увеличение на смъртността, подчерта доцентът.

Кючуков направи преглед на разработваните ваксини, избора на ЕК, прилаганите лекарства срещу коронавируса и отбеляза, че според западните медии прозира лобистко влияние в Европейската комисия.

Категорично против насилственото ваксиниране на населението се обявиха от АБВ

Категорично против насилственото ваксиниране на населението, се обявяват от АБВ, още повече - с ваксина, за която производителят не нос...

Все още няма официално одобрение от Европейската медицинска асоциация на ваксината на AstraZeneca, но в договора, по който са преведени авансово 300 млн. евро за 400 млн. ваксини има някои неща, които будят недоумение, посочи той. По отношение на заплащането - всяка страна, която използва тази ваксина плаща за единична доза 1.78 евро, ЕК поема 1.02 евро, т.е. общата цена е 2.8 евро, уточни Кючуков. В договора е казано, че AstraZeneca не гарантира ефикасността на ваксината и при всички съдебни процеси при странични явления, компанията няма да плаща компенсации, а обезщетенията ще бъдат поети от страната, където е приложена ваксината, изтъкна още той.

"За моите 40 години в областта на здравеопазването, това е първият такъв договор, за който съм чувал - с фармацевтична компания, която да бъде освободена от всякаква отговорност за това което произвежда", коментира доцентът и предположи, че мотивацията на ЕК е в бързината, с която иска да се достави ваксината, което е било коз на компанията да поиска такива клаузи.

Възниква въпросът, продължи той - защо не са приложени такива условия и в договора с френската компания Sanofi, която е от страна-членка на ЕС. "Тя също е получила авансово плащане, също за голям брой ваксини, но поема пълна отговорност за това, което ще произведе и предостави", отбеляза доц. Кючуков и отбеляза че на Запад се подозира сериозно лобистко влияние в ЕК.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика