Адв. Марин Марковски: Процесът срещу Дянков е обречен на катастрофа

14055
Адв. Марин Марковски: Процесът срещу Дянков е обречен на катастрофа
Снимка: БГНЕС

Да се получат указания от Прокопиев за Дянков е все едно на едни режисьор от ранга на Спилбърг да се дават указания от студент. Това е министър с изключителна квалификация, знания и култура, той е най-успешният министър, което е установен факт. Един изключителен отговорен специалист не може да получава указания за нарушаване на закона. Цялата тази структура за евентуално извършено престъпление е нещо, което е мъчително неточно, неясно и невярно. Това заяви адвокат Марин Марковски, който защитава Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД.

Дянков е обвинен за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. Обвинението към бившия вицепремиер е, че е осигурил на инвестиционния посредник по сделката "Булброкърс" облага от 1,3 млн. лева, като за това е бил подбуден от Иво Прокопиев, който контролирал "Булброкърс" чрез "Алфа Финанс".

СГП привлече Дянков като обвиняем

По досъдебното производство на Софийска градска прокуратура, по което бе привлечен като обвиняем бившият министър на икономиката, енерг...

По думите на Марковски, за да може да облагодетелства тази фирми, Дянков да има вина, той трябва да има реалната властова възможност, а като министър на финансите я няма. Неговото юридическо положение в структурата на институциите не позволява коя фирма да бъде избрана, защото всички сделки се извършват от Агенцията по приватизацията. Това е записано в закона, обясни адв. Марсковски пред bTV и Нова телевизия.

Според него Дянков никога не е издавал подобни указания: "Не може Дянков да определи инвестиционния посредник, защото той няма такива права, това се определя от Агенцията по приватизацията. Той няма това право и власт. Проблемът излиза от определянето на посредника, който не се определя от Дянков. Има Комисия по финансов надзор, която също контролира механизма на сделката. Това е извън правомощията на Дянков, извън неговите възможности. Когато са съдили по времето на Сталин точно така са казвали - у нас не съдят просто така, но явно съдят…"

Има процес, който е обречен на юридическа и доказателствена катастрофа. Когато се прави сделката, тя се прави с многобройни документи с точни текстове на закона и ясно ще се види, че Дянков не може да бъде виновен по никой начин, както не е виновен, каза още защитникът на Дянков. Той обаче не пожела да коментира дали процесът е политическа поръчка с думите: "На мен са ми казали с политика и с мотика да не се занимавам". Марковски допълни, че би попитал следното говорителя на Главния прокурор Румяна Арнаудова: „След като министъра няма никаква юридическа възможност да участва в избор на посредник и той е избран от друг, без другият да е юридически задължен, как така е виновен?“

От своя страна прокурор Румяна Арнаудова, говорител на Сотир Цацаров, заяви, че това, което прокуратурата съобщи, се основава на събрани доказателства - писмени документи и свидетелски показания. По думите ѝ Дянков е превишил властта и правата си в нарушение на Закона за администрацията, от което са настъпили щети за около 21 млн. лева.

Дянков: Всички мои действия като министър бяха законни

Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите зако...

"Прокопиев и Дянков са действали като съучастници, като извършител – Дянков, като подбудител и помагач - Прокопиев. Действия им се изразяват в даване на разяснения, съвети, които реално са доказателства за умисъл за постигането на даден резултат. Според прокурорите има достатъчно доказателства. Целта е била да се набави облага на "Булброкърс" в качеството си на инвестиционен посредник на EVN Австрия. Тази сделка, според експертизите, категорично не отговарят на стратегията, одобрена от НС и разписана от държавата. Категорично не считаме, че е печеливша. Прокуратурата ще иска налагане на наказания – предвижда се лишаване от свобода до 10 години. Ще се опитаме да убедим съда, че обемът от доказателства е достатъчен", допълни още Арнаудова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика