Ангел Найденов: Недостигът на средства пречи на армията

5831
Ангел Найденов: Недостигът на средства пречи на армията
Снимка: БГНЕС

Постоянен недостиг на финансови средства води до критично състоянието на въоръжените сили, което не означава, че да Българската армия и въоръжените сили не са в състояние да изпълняват своите ангажименти и отговорности. Всъщност те са в състояние, но при достатъчно висок риск на военнослужещите и на цивилните служители. Това каза депутатът от комисията по отбрана Ангел Найденов, предаде репортер на БГНЕС.

Комисията по отбрана бе запозната с доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2014 г.

Найденов посочи, че докладът е достатъчно реалистичен и обективен със силно тревожни констатации.

"Включително за продължаваща ерозия на отбранителни способности, неизпълнение на ангажименти, свързани с изграждането и развитието на отбранителни способности, невъзможност да се поддържа въоръжение и техника в необходимата техническа годност и съответно готовност за експлоатация. Основната причина, която се посочва в доклада е недостига на финансови средства", подчерта бившият военен министър.

На заседанието днес не е била коментирана темата за констатацията за водене на хибридна война. "Това е една констатация, която прави в случая политическото ръководство на Министерството на отбраната, респективно споделена от МС, който е вносител на този доклад", каза Найденов.

На заседанието на комисията днес имаше и блиц контрол с военния министър Николай Ненчев. Ангел Найденов го е питал за реализацията на графика за изтегляне на боеприпасите, имуществото и въоръжението, които са собственост на частни фирми и които се съхраняват в складове и бази на бригада логистика.

Той припомни, че в края на 2013 г. беше изготвен един график, включително със срокове за изтегляне на това имущество и боеприпаси, включително със санкции за неизпълнението на тези договори.

"Аз попитах каква съдбата на този график и как върви изтеглянето, министърът отговори, че продължават да срещат затруднения, т.е. не се изтегля имуществото и боеприпасите. От там нататък очакваме предложения, които да бъдат в посока на промяна на нормативната уредба, позволяваща по-решителни действия на МО, по-високи санкции или друго решение, което да предложи администрацията на МО", каза Найденов.

На министъра е бил зададен и въпрос какво се прави и как се осигуряват ресурси за утилизация.

"За съжаление отговорът е този – няма средства, което е също част от проблемите, с които се сблъсква МО", каза Найденов.

Ангел Найденов: Не трябва да подкрепяме допълнително въоръжаване

„Стискаме палци да успеят лидерите на четирите страни да намерят споразумението помежду си. Обратното ще означава провал на Евро...

Той посочи, че тук става дума не само за боеприпаси, които са собственост на частни фирми, които не са били реализирани, а и за боеприпаси и въоръжение, които са собственост на армията с отпаднала необходимост.

"Така че става дума за сериозни количества при много висок риск и тук е отговорността вече не толкова и не само на МО, колкото като цяло на държавата", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com