Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?

10493
Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?
Снимка: БГНЕС

"Купуването на апартаменти по данъчна оценка не е укриване на данъци, а е избягване на плащане на по-високи такси, тъй като таксите при покупка на имот са за сметка на купувача или по договореност с продавача и зависят от цената на имота. Ако имотът примерно струва 1 млн. лв тази такса може да е 40 000 лв, ако е 4%, ако струва 2 млн. лв. може да бъде 80 000 лв, обаче, ако се напише, че е 300 000 лв. може да струва 12 000 лв." Това поясни пред Аctualno.com  в кулоарите на парламента бившият депутат от БСП Славчо Велков, който доскоро беше зам.-председател на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, също член на Комисията по отбрана.

Според него отговорът на въпроса дали т.нар. "апартаменти на властта" са закупени по съответния ред и в стриктно изпълнение на изискванията на българското законодателство може да бъде "да", като се има предвид, че няма забрана за закупуване на цена по-висока, но има забрана за закупуване по цена, по-ниска от данъчната оценка. Но оттук отиваме в другата хипотеза, продължи той и визира неяснотите "как стана така, че конкретно г-н Цветанов закупи имот или както той твърди замени, от фирма, за която знае, че се проверява и че срещу нея има сигнал за нередности?" Какви са е отделен въпрос – може да е корупция, може да бъде непочтено отношение към клиентите, може да бъде избягване на данъци, на такси, строителни проблеми с книжа, но така или иначе ги има, вметна Велков.

На пресконференцията за обявяване на оставката си от парламента, Цветанов показа някакви писма, казва, че на 8 юни е написал писмо на г-жа Фандъкова с искане да извърши проверка на тази фирма и там пише "моля да ни уведомите за резултатите", припомни Велков. "Написал го е в качеството си на председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание в петък - 8 юни (2018 година) и в понеделник - 12 юни той вече извършва покупка, независимо дали е чрез заменка, защото той твърди, че има и доплащане, със същата фирма, за която не е получил писмо от г-жа Фандъкова за това какви са резултатите от проверката", отбеляза бившият депутат. Това не е работа, не е отговорност, не е приоритет на г-жа Фандъкова да проверява тази строителна фирма. Това е в кръга на отговорностите на ДНСК – националния строителен контрол, но към него няма такова писмо, подчерта Велков.

Синът на шефа на следствената служба - на 21 г. и с имоти за 540 000 лв.

Пореден държавен служител е на път да стане част от скандала, наречен „Апартаментгейт“. Оказва се, че синът на шефа на Наци...

Той е категоричен, че това писмо е неправомерно. И поясни защо – първо, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред не знае за това писмо, не е провеждала заседание, не е решавала какъв да бъде отговорът. Второ, ако той беше написал "моля да ме уведомите за резултатите от проверката", това щеше да означава, че той го пише от собствено име и в качеството си на председател на комисията, но в лично качество, а той казва "моля да ни уведомите". По въпроса къде е отговора на г-жа Фандъкова, Велков е убеден, че няма такъв отговор.

"Който анализира, може да отиде в предположение и хипотеза, че това писмо е използвано манипулативно от някого, ерго от този който извършва покупката – всеки може да каже "вас ви проверяват, но аз съм този, който мога да движа нещата", каза още Велков. Той припомни и учудването на г-н Цветанов, когато по време на неговата пресконференция попита журналистка откъде знае цената на апартамента му и тя му отговори, че нотариалният му акт го има във Facebook. Тук идва въпросът и за доказване на доходи, добави Велков.

По повод казаното от Цветанов за писмото, че го изпратил на Фандъкова по компетентност, а не за проверка, Велков контрира: "Добре, но защо в писмото пише "за резултатите от проверката следва да ни уведомите" и как г-жа Фандъкова е проверила въпросната фирма, като се има предвид, че човекът, с когото тя работи в това направление – главният архитект на София Здравко Здравков, излезе във видеоматериал (бел. ред. - видео, заснето от Actualno.com, като въпросът с "Артекс" се разисква след 48-та минута), в който казва ясно и точно "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа". Дори не каза "собствениците", а "семейство Мирянови", подчерта Велков и попита: "От чие име могат да те притискат уважаеми г-н главен архитект?"

Досегашният зам.-шеф на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност е категоричен: "Ами ето там да направят проверка – да се види кой го е притискал. Той ги има тези SMS-и - кога, по какъв повод е притискан".

Прокуратурата не коментира ще разследва ли и за корупция и данъчни престъпления по "Апартаментгейт"

Нямаме какво повече да коментираме, докато не завършим обявената вече проверка. Това заяви пред Actualno.com Румяна Арнаудова, говорите...

"Премиерът има нюх за опасност, той много добре осъзна факта и го каза дори, че ако г-н Цветанов остане в парламента, ще бъде обект на ежедневни атаки. Освен това можеше да се иска анкетна комисия, която да проверява писмото и тя щеше да започне от писмото и да стигне много бързо до тъжната истина", каза още Велков и добави, че макар вече Цветанов да не е депутат, пак може да бъде обект на парламентарна проверка, както беше проверявана примерно фирмата на г-жа Върбакова, която искаше да закупи ЧЕЗ. "Да си направят комисия, аз вече не съм депутат, аз съм обикновен анализатор", каза още Велков.

Той изрази съжаление, че не е чул да се подвига въпросът кой е този предприемач, който строи апартамент със собствен асансьор, който е със шахта, със съоръжения и струва много пари, може 100 000 лв. да струва, в зависимост от типа, и след това ще го продава. "Този апартамент е бил предназначен за собствениците, по-скоро за някой техен роднина, примерно, ако имат син и неочаквано за тях се е наложило да се разделят с него", убеден е Велков. "Защото те какво правят – прехвърлят го от собствено име на фирмата си и оттам - от фирмата го придобива въпросният г-н Цветанов, довчерашен председател на парламентарна група, председател на комисия и от днес партиен член, зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб", поясни предположението си бившият (все още) депутат.

Славчо Велков коментира и брифинга на ГЕРБ и СДС – "и там стана въпрос, че това, че е приятелски огън е лъжа, че е фалшива новина и т.н. ОК, тогава кажете кой го е направил – ако са руските хибридни атаки, дайте да обвиним Русия. Ако е БСП – дайте да обвиним БСП. Но никой не обвинява нито Русия, нито БСП. Тогава кой остава да е подал този сигнал и то на медия, която не е българска? Хайде, тя е европейско бюро, но е на практика американска медия - тя се издържа с пари от САЩ и очевидно не е медия, която споделя възгледите на приятелите на г-н Цветанов в САЩ. Така си мисля аз. Кой би могъл да контактува с такава медия и кой би могъл да знае подробности по отношение на сделките? Могат да знаят собствениците - тези, които са я сключили и да кажем онези, които са я заверили. Това е кръгът на хората. За останалите не ми се говори". Така трябва да се прави анализ, по този път, препоръча Велков.

Според Велков в "Апартаментгейт" дъмпинг на имотни цени няма, но по думите му "ако има такова понятие "политически дъмпинг", може да се употреби, защото всички, които виждаме, че са купили евтини апартаменти - какви са - министър, зам.-министър, ... Единственият, за когото не мога да кажа нищо, това е Вежди Рашидов, защото той може за 5 млн. лв. да си купи апартамент и знаем, че парите му са чисти, освен това той си има сделки с имоти и може да го е купил, за да го препродаде".

Велков недоумява дори за какво му е на Цветанов този апартамент. "Аз не мога да си представя как когато ти отиваш и говориш почти ежедневно, ежечасно, че пенсиите са се увеличили с 10 лева и 40 стотинки, че брутният вътрешен продукт стигнал 120 милиарда лв., че прирастът е 3.6%, как ще обясниш на тези хора ей там по областите, че си придобил апартамент за милиони? И за какво ти е апартамент от 300 кв. м.?.. Аз не мога да си го обясня, защото живея тук в София в 47 кв. м. жилищна площ и си плащам за нея наем, който никак не е евтин, но затова пък вечер лягам спокойно, дишам спокойно, идвам спокойно, вземам си решенията сам и се чувствам добре, с изключение на някои здравословни проблеми, които са ми дошли вероятно от стреса и напрежението", сподели бившият (все още) депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика