Асен Григоров: С предсрочни избори ГЕРБ и ДПС ще си запазят властта непокътната, а реформите се отлагат с минимум 9 месеца

2490
Асен Григоров: С предсрочни избори ГЕРБ и ДПС ще си запазят властта непокътната, а реформите се отлагат с минимум 9 месеца
Снимка: Личен архив

„ГЕРБ и ДПС играят за избори. Опитват се да изглежда, че ПП-ДБ искат да свалят правителството и те да са виновните, които ще предизвикат предсрочните избори. А защо това се прави – моето обяснение е, че първите 9 месеца бяха парадна власт, която на никой нищо не струваше. Сега, вторите 9 месеца, трябваше да стане реалният трансфер на власт“, каза журналистът Асен Григоров в предаването „Лице в лице“ по bTV. „С предсрочни избори ГЕРБ и ДПС ще си запазят властта непокътната, а реформите се отлагат с минимум 9 месеца“, добави той.

Още: Изненада: Мария Габриел върна изпълнен мандат на президента (СНИМКИ и ВИДЕО)

Според него връчването на мандат от страна на г-жа Габриел днес е логичен завършек на последователните действия на ГЕРБ-СДС по време на преговорите. „Реално те правят оферти, за които е очевидно, че другата страна няма да се съгласи, прекратяваха преговори, даваха ултиматуми. Нито реформите са били договорени, нито съставът на Министерски съвет. Доколкото знам, самите министри на ПП-ДБ в този списък не са били консултирани, не са били питани дали искат да участват в този състав на кабинет. Това е една доста смела импровизация от страна на г-жа Габриел“, категоричен е Асен Григоров.

"Това е злоупотреба с авторитета на Мария Габриел"

„Това е злоупотреба от страна на г-н Борисов с авторитета на г-жа Габриел. Той я постави в ситуация, в която тя изрече големи неистини. Например, че ГЕРБ-СДС са съгласни по споразумението за реформи. Доколкото знам, не е вярно. Всички сме за реформи и световен мир, но реално съгласие по споразумението няма. Проблемът, артикулиран нееднократно от ПП-ДБ, показва, че няма съгласие по това споразумение. Само съгласие за състава на МС без общото съгласие за реформи няма стойност. Нито реформите са били договорени, нито съставът на МС. Доколкото знам самите министри на ПП-ДБ в този списък не са били консултирани, не са били питани искат ли да участват в този състав на кабинет. Това е една доста смела импровизация от страна на г-жа Габриел“, добави той.

Още: "Безпрецедентна подмяна": Министрите на ПП-ДБ се оттеглят от кабинета на Габриел (ВИДЕО)

Григоров потвърди наблюдението на водещата Цветанка Ризова, че когато Габриел действа, всъщност действа Борисов. „Той действа, но няма тази героичност и смелост, която проявява в други случаи, а именно да излезе с лицето си и с политическата си тежест, с авторитета, който има, и да каже какво мисли. Преговорният екипи – очевидно, че няма мандата да проведе преговори, очевидно, че няма мандата да взима самостоятелни решения. И оттам идва и голяма част от разминаването“, обясни журналистът.

"Как да стане премиер човек, който в 3 изречения казва 4 неверни неща?"

„Г-жа Габриел се ползваше с голямо доверие от страна на ПП-ДБ. През тези 9 месеца те я защитаваха включително от нападки от нейната собствена партия по различни поводи и теми. Това, което тя направи днес, много силно наруши това доверие. Как да стане премиер човек, който в 3 изречения казва 4 неверни неща? Изглежда леко и неубедително", каза още Асен Григоров. 

Още: Денков: Това е кабинет на ГЕРБ-СДС, не е съгласуван с ПП-ДБ (ВИДЕО)

А на въпрос защо други критикувани министри останаха в списъка за новия кабинет, Григоров заяви категоричното наблюдения, че: „Всичко, което правеха ГЕРБ през последните месеци, бяха димки за заблуждение на противника. Имаше две основни цели – да се сменят министрите на енергетиката и отбраната, и да се отложи, забави или изобщо отмени реформата в службите и съдебната власт. И всичко друго беше за заблуда на противника“, смята журналистът. 

Още: Борисов хем предложи брак, хем възможност да изневерява: Журналист за коалиционното споразумение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика