Асен Василев: Ако се приеме идеята за ротационен председател, нашето предложение ще е Никола Минчев

1983
Асен Василев: Ако се приеме идеята за ротационен председател, нашето предложение ще е Никола Минчев
Снимка: ПП

Утре в 10 часа продължава днешното парламентарно заседание. След неуспешен опит за избор на председател на НС, започнаха разговорите, на които направихме предложение да се използва практиката от Европейския парламент с ротационен председател. Това каза в "Още от деня" по БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и допълни, че това предложение не е отхвърлено.

Той обясни, че не е противоконституционно, тъй като това е механизъм, при който първият председател си подава оставката и се избира друг председател на парламента. Василев подчерта, че за "Продължаваме промяната" не е вариант Вежди Рашидов да остане председател на 49-ия парламент. Предложението на ПП за председател на парламента е Никола Минчев, ако бъде приета идеята за ротационен принцип. Василев отбеляза, че разговорите продължават и ако има по-добър вариант, той ще бъде избран. 

ГЕРБ и ПП-ДБ не се разбраха за председател, първо ще говорят за закони (ВИДЕО)

ГЕРБ и ПП-ДБ не се разбраха за председател, първо ще говорят за закони. Това стана ясно след срещата им в парламента, която продължи дв...

Асен Василев заяви, че от "Продължаваме промяната" предвиждат 4 месеца живот на този парламент, тъй като президентът заяви, че служебното правителство ще внесе бюджет. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета. "Това означава внасяне на бюджета в края на април и означава, че парламентът ще работи до средата на юни", каза той.

Василев подчерта също, че ще е необходимо време, ако има воля за излизане от парламентарната криза. "В момента трябва да се стикова законодателна програма - какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност, да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа - всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред", каза съпредседателят на ПП. 

Относно проведените разговори с ГЕРБ-СДС, Асен Василев беше категоричен, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента. "Това, до което стигнахме като извод е, че трябва да има ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред, в какви срокове да бъдат приети и че докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател и фокусът в утрешния ден и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма", каза Асен Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика