Атанас Славов разкри как ще се преработят промените в Конституцията

1551
Атанас Славов разкри как ще се преработят промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Атанас Славов се застъпи за преработване на проекта за промени в Конституцията в частта, която засяга служебните правителства. Той очерта няколко възможни посоки на развитие, като се отчетат и препоръките на Венецианската комисия. 

Славов отново заяви, че в първоначалната версия на проекта на “Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) се предлагаше правителствата в оставка да изпълняват функциите на служебно до избора на ново редовно, каквато е практиката в редица европейски страни. По Nova News обаче той предложи и още възможни подходи, ако остане вариантът служебното правителство да се назначава от президента. 

Кои хора да бъдат служебен премиер

“Редно е да има регламентация какви хора могат да бъдат служебен премиер или министри. Това следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да е ясно, че не идват от катамарана от някой екзотичен остров, за да стават министри, например. Преди да се назначи служебно правителство е добре президентът да проведе консултации с парламентарно представените политически сили. Това би заложило много ясни стандарти и посока на действие”, заяви той. 

Още: Правосъдният министър: Ядрото на конституционния проект е одобрено

Атанас Славов подчерта, че изборът на нов главен прокурор може да се очаква най-рано през пролетта след промените в Конституцията. “Новият главен прокурор ще се избира през новия Прокурорски съвет, а министърът ще може да предлага кандидат, ако точката не бъде променена”, заяви той. 

Правомощията на главния прокурор

Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. "Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност, като все пак остава ръководител на Върховната прокуратура и председател на Прокурорския съвет”, каза той. 

Според него със заложения механизъм за избор на членове на Прокурорския съвет обществото ще има по-силно представителство и това няма да доведе до самозатваряне на системата, както в момента. 

“Ще има още дебати докъде да бъдат ограничени правомощията на прокуратурата. Смятам, че тя трябва да се фокусира върху наказателния процес. Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението, техният капацитет следва да бъде използван смислено", коментира той.

Още: Шамар от Венецианската комисия за промените в Конституцията

Министър Славов отново отчете, че Венецианската комисия се изказва положително най-вече за промените, които са най-отдавна обект на обществени дебати - тези за съдебната реформа и гарантирането на независимостта на съда. 

"Oптимист съм, че ще завършим конституционните промени, които да отговарят на всички стандарти за независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Тези, които са правени в отговор на последователно давани препоръки, са в най-напреднала фаза. Там препоръките са изключително малко. Служебният кабинет, указите на държавния глава във връзка с назначаването на висшите магистрати, пораждат повече критики", коментира Славов. 

Още: Ивайло Мирчев: Ако “опраскат” Конституцията, напускаме управлението

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика