Аврамова разкри кога се очаква решение на казуса с винетките

2359
Аврамова разкри кога се очаква решение на казуса с винетките
Снимка: БГНЕС

На фона на хаоса с винетките и протестите на хората от околните на София квартали, регионалният министър Петя Аврамова отново лансира възможността всички общини да могат да сключват споразумения с АПИ за освобождаване на пътищата от винетна такса. В този случай обаче общините сами ще трябват да плащат за поддръжката на пътищата.

На въпрос защо няма подписани досега такива споразумения, тъй като такава възможност бе дадена още миналата година, Аврамова посочи, че не всички общини имат желание да поддържат пътната инфраструктура.

Фандъкова обяви кои са пътищата без винетка за софиянци

"За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка." Това съобщи в п...

"Не всички общини имат желание. И миналата година премиерът каза всички общини да подадат искане тези пътища да станат общински. Но общините нямат желание да поддържат тези пътища", каза регионалният министър.

Според нея през годината били подадени няколко такива заявления от общини, водили се преговори, но някои от тях се отказали, защото освобождаването от винетка е възмездно.

Тя подчерта, че никой няма бъде глобен по пътищата около София, които предизвикаха недоволството на хората и ги изкараха на протест. Тя обясни, че всички тези пътища ще бъдат освободени от винетна такса, след като бъде подписано споразумението между Столичната община и АПИ.

Тя уточни, че преговорите ще бъдат финализирани в близките дни и АПИ ще внесе ново искане в Министерски съвет, с което ще извади от обхвата тези пътища, за които общините ще поемат ангажимент за тяхната поддръжка.

"За Северната тангента ще подпишат споразумение, ще я освободят от винетна такса, но не и от ТОЛ такса. Преговорите трябва да бъдат в разделяне на разходите за поддръжка", обясни тя.

Репетирате дали ше ви оправя още днеска или кво? (ВИДЕО)

Репликата от заглавието излезе от устата на премиера Бойко Борисов на старта на днешното редовно заседание на правителството - по адрес...

За протестите на хората от околните квартали на София тя коментира, че напрежението е "било създадено малко изкуствено" и се е стигнало до вандалски пориви. Тя даде пример с отрязана с флекс рамка на ТОЛ системата.

"Неприятният момент е, че малко изкуствено се създаде напрежение, което доведе до вандалски прояви. Никой не е глобявал хората, аз лично не мога да си обясня как ескалира това напрежение", каза Аврамова.

Тя все пак призна, че може би не са обяснили на хората навреме, че там няма проблем с преминаването и никой няма да бъде глобен.

За изслушването на Аврамова настояха от БСП по-рано днес. 

"От няколко дни в нашата държава по републиканката пътна мрежа действа контрола върху електронните винетки и тол системата. За съжаление от година и нещо има тържествени обещания от страна на премиера, от страна на министър Аврамова, че софиянци, които ползват тази мрежа и живеят около София, а това са десетки хиляди хора, на които личният лекар им е в София, на които детската градина на детето е в София, те работят в София", аргументира искането Манол Генов от БСП.

Няма нужда да ядосвате премиера и подчинените му да ходят по площадите да крещят като глашатаи

Няма нужда да ядосвате министър-председателя, просто викнете г-жа Аврамова тук, може и зам.-министър Нанков, който е пряко отговорен за...

Малко по-късно колегата му Димитър Данчев запита хората от Банкя и Нови Искър не са ли и те софиянци, че да плащат винетки. И помоли председателя на парламента отново да потърси Петя Аврамова.

"Не ме молете толкова много, г-н Данчев. Тя е на Министерски съвет, уведомена е, ще върне отговор", каза Цвета Караянчева.

Припомняме, че жители на Нови Искър излязоха на протест заради неясните изисквания около винетките. Вчера пред бТЖ Георги Налбантов от Националното тол управление каза, че за хората от Северната скоростна тангента, Банкя и Панчарево винетките са задължителни. Това пък не съвпада с мнението на кмета Йорданка Фандъкова. Премиерът Бойко Борисов реагира доста остро заради създалото се напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика