Авто конфискацията се обмисля, Цацаров не смята, че криминализирането на гонките е решение

3961
Авто конфискацията се обмисля, Цацаров не смята, че криминализирането на гонките е решение
Снимка: БГНЕС

Подготвени са текстове за криминализиране на гонките. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Предвижда се конфискация на автомобили за каране без книжка и след употреба на алкохол. Те обаче са в първоначален вариант, обясни министър Иванов след откриването на новата сграда на Софийски районен съд.

В момента се обсъжда и как да се осигури незабавност при такива случаи, допълни Иванов.

Над 150 наши шофьори бедстват без храна и вода между Сърбия и Хърватия

Границата между Сърбия и Хърватия е затворена за тирове в двете посоки. Това е причината над 150 български шофьори да бедстват там без ...

Относно идеята да се счита за предумишлено убийство, когато бъде убит човек след шофиране в нетрезво състояние, Христо Иванов заяви, че все още не се обсъжда това.

Премиерът Бойко Борисов, пък посочи, че конфискация на имущество има в много страни, но е много важно тези нарушения да минат през съдия, за да няма съмнения за полицейски произвол. Желанието на Борисов е това да се случва в рамките на 24 часа, защото практиката у нас показва, че "колкото повече престъпленията се отделят от наказанието, то или го няма, или хората го забравят".

Като пример премиерът разказа за прибирането си от Габрово, когато кортежът му е бил изпреварен от 20 мотористи, шофирали твърде опасно и сами създаващи опасности за другите участници в движението, както и за собствената си сигурност. "Ако този закон важеше, трябваше да им вземат моторите на всички", категоричен беше Борисов.

Главният прокурор Сотир Цацаров от своя страна не смята, че с криминализирането на гонките ще се постигне тяхното ограничаване. Според него при тези случаи са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място, предава БТА.

Предвиждат по-високи глоби за шофиране в насрещното движение

За по-високи глоби за шофиране в насрещното движение ще настояват депутати от транспортната комисия след масовите сигнали за безразсъдн...

"Ако гонките бъдат криминализирани, по тази логика престъпление ще е и карането на каруци на места, където това е забранено", коментира главният прокурор и допълни, че по този начин Наказателният кодекс би станал от 700 на 800 члена.

Според Цацаров трябва да се търси разумен баланс, а бързите принудителни мерки биха постигнали най-добър ефект - например свалянето на номера на автомобилите, спирането им от движение или бързото събиране на глоби.

По думите на главния прокурор сегашният Закон за административните нарушения е писан в друго време, в което глобите са се плащали съзнателно.

Колкото до дискусията за бюджета на съдебната система и писмото на финансовия министър, с което се отказва увеличение на средствата, Сотир Цацаров коментира, че очаква днес до обяд, заедно с председателите на двете върховни съдилища, да получат копие от писмото на Горанов. Те са се договорили и за среща в сряда.

Отново: Шофьор удари шамар на майка с деца след забележка

32-годишен шофьор е ударил шамар на 41-годишна жена. Причината е направена забележка от потърпевшата, че мъжът, управлявайки лекия си а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика