Азбестът в НГДЕК – документ от бъдещето с дата 28 февруари 2014 г.

88113
Снимки:

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова саботира връщането на гимназията в Модерно предградие с нередовен документ.

Тази вечер адвокат Силвия Илиева, родител на ученик от Националната гимназия за древни езици и култури, показа пред медиите документ, в който според нея е указано, че в ремонтираната сграда на ул. Баба 16 има азбест. Документът е бил показан и по време на родителска среща на родители на деца от 8 клас.

Експерт: "Азбестът" в сградата на Класическата гимназия е провокация

От Mинистерство на културата категорично заявиха, че азбест в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" 16 в кв. "Модерно предградие" няма. Това ...

По нейни думи на 14 февруари с разрешението на директора Мариела Папазова тя е влязла в сградата и е взела проба от стена. На 17 февруари, вчера пробата е била  занесена в лаборатория на БАН. Още днес, според Илиева анализът на пробата показал, че съдържанието на пробата е „калцит, кварц, лизардит (азбестов минерал!), трикалциев силикат (циментова фаза), тоберморит (циментов минерал).“

Освен бързината, с която е изготвен резултатът от пробата, интерес представлява и датата, поставена на документа  - 28.02.2014 г. – след 10 дни! Припомняме, че днес министърът на културата Петър Стоянович издаде втора заповед за НГДЕК - в срок от една седмица след отстраняване на констатираните от РЗИ неизправности гимназията да се върне на "Баба" 16.


По думите на самата Силвия Илиева от същия следобед пробата е взета от стаята на охраната, а самата дупка се вижда много ясно.

Миналата седмица експерт обясни за Аctualno.com, че става въпрос за етернитови плочи, които съдържат 15% азбестови влакна и 85% цимент, използвани масово в строителството през миналия век и с които са изградени по-голямата част от обществените сгради и блокове в страната. Когато те са покрити с мазилка и боя етернитовите плочи не представляват опасност за здравето. Такава възниква ако целостта им бъде нарушена и при контакт.

Мръсната игра с Класическата гимназия: Писна ни!

Сигурно вече ви е омръзнало да четете за проблемите на Класическата гимназия. На родителите, чиито деца всеки ден отиват в порутената с...

Т.е. ако в момента в сградата на ул. Баба има азбест, който е опасен, то е така, заради дупката от взетата проба от г-жа Силвия Илиева, която все още стои отворена.

Припомняме, че там през почивните дни около 40 родители и деца почистваха след ремонта, а охраната е в кабината денонощно.

В редакцията пристигна информация, че по време на проведена тази вечер родителска среща заместникът на директора г-н Галев е показал „Документа за азбеста“ и е обявил, че ръководството на гимназията ще обжалва всяка заповед на министър Стоянович за връщането в ремонтираната сграда.

Припомняме, че на 14 февруари г-жа Ирина Репуц даде пресконференция, на която обяви, че в ремонтираната сграда на ул. "Баба" 16 има азбест.

Датата 14 февруари се оказва ключова в саботирането на изпълнението на заповедта на министър Стоянович за връщането на училището на ул. "Баба" №16, от страна на директора Мариела Папазова.

НГДЕК не се премести в Модерно предградие, МК каза, че сградата там е готова да приеме ученици

Казусът с местоположението на НГДЕК става все по-заплетен и неразрешим, след като днес нямаше провеждане на учебни занятия в сградата н...

В същия ден освен, че успява да заведе 19 родители, които да чоплят стените в училището, тя подава сигнал и до РЗИ, откъдето излизат с почти същите предписания по подадения сигнал. Само пет месеца по-рано Папазова без да уведоми РЗИ настанява в 13 ОУ близо 500 деца.

Напомняме още, че още на първата родителска за тази учебна година среща виден български журналист размаха пръст с думите: „Ако вие направите така, че да върнете в старата сграда, аз такъв скандал ще ви спретна с азбеста от трибуната на моето радио” и го направи.

Кратка справка показва следното:

С името серпентин се нарича група от 20 минерала със сходен химичен състав и близки свойства. Коренът идва от латинската дума за змия, което обяснява и руското наименование - "змеевик". Серпентинит се нарича скалата, изградена предимно от минерали от серпентиновата група.

Минералите от серпентиновата група се наблюдават в две основни агрегатни разновидности: с люспеста структура (напр. антигорит) и с влакнеста структура (хризотил).
За любознателните ще изброим имената на 20-те минерала, съставляващи серпентиновата група: Амезит, Антигорит, Бертерин, Бриндлейит (Нимезит), Гриналит, Дозиит, Кариопилит, Карлостуранит, Карпинскит, Келиит, Клинохризотил, Кронстедтит, Лизардит, Мауфит, Непуит, Ортохризотил, Парахризотил, Пекораит, Фрайпонтит, Циналсит.

Различните агрегати на тези минерали често се обозначават с различни имена: боуенит, уилямсит, офит, като за целите на този сайт обаче ние ще използваме по-простичкото серпентин.

Наясно ли са 100 интелектуалци защо подкрепят оставане на НГДЕК в 13-то ОУ?

Месеци наред след като родители се опитват да убедят обществото, че сградата на 13 ОУ, която приюти временно учениците от Националната...

Серпентин
Влакната на класа Серпентин са къдрави. Крисотил е единствения член от класа Серпентин, който може да се класифицира  като азбест.

Групата Серпентин са зеленикави, кафеникави, или на точки минерали, най-често намиращи се в серпентинови скали. Те се използват като източник на магнезий, азбест и като декоративни камъни.

Има три важни полиморфни минерала от групата на

Серпентините: антигорит, крисотил и лизардит.

Непоитът е рядък никелов силикатен минерал, който има ябълково зелен цвят типичен за тези съединения.
Съществува подобен минерал наречен лизардит в който всичкия никел е заместен от магнезий.

НГДЕК не се премести в Модерно предградие, МК каза, че сградата там е готова да приеме ученици

Казусът с местоположението на НГДЕК става все по-заплетен и неразрешим, след като днес нямаше провеждане на учебни занятия в сградата н...

Лизардитът е кръстен по типичното си местонахождение – полуостров Лизард в Корнуол, Великобритания. Той се обработва от местни занаятчии в различни украшения и се продава на туристите.

Съгласно Наредба № 9/2006 г. на МТСП и МЗ:

1. "Азбест" са следните влакнести силикати:

а) азбест актинолит, CAS № 77536-66-4;

б) азбест грунерит (амозит), CAS № 12172-73-5;

в) азбест антофилит, CAS № 77536-67-5;

г) хризотил, CAS № 12001-29-5;

д) крокидолит, CAS № 12001-28-4;

е) азбест тремолит, CAS № 77536-68-6.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика