БАБХ: Искането на оставки няма да помогне за справянето с африканската чума по свинете

1329
БАБХ: Искането на оставки няма да помогне за справянето с африканската чума по свинете
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Искането на оставки на ръководството и експерти от Агенцията няма са помогнат за справянето с африканската чума по свинете." Това се казва в позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в отговор на интервю на заместник-председателя на ПП АБВ доц. Христо Михайлов за Агенция „Фокус“ относно Африканската чума по свинете.

От Агенцията посочват, че африканската чума по свинете е опасно, силно заразно, бързо разпространяващо се заболяване сред домашните и дивите свине. Заплахата се поражда и от факта, че вирусът на Африканската чума по свинете е изключително устойчив – това не е вирус, който лесно може да се пребори и много фактори имат роля за навлизането и разпространението му на дадена територия. По тази причина предприетите мерки за контрол са разностранни, обхващащи всички ключови аспекти и фактори от епидемиологията на заболяването. Контролът, включващ клиничен и лабораторен надзор сред популацията домашни и диви свине се извършва в страната съобразно одобрени от Европейската комисия програми за контрол на заболяването, хармонизирани с европейското и националното законодателство, стратегията на Европейския съюз (ЕС) и най-добрите практики за борба със заболяването в Европа.

От БАБХ са доволни от оградата по границата с Румъния

Оградата по границата с Румъния си свърши работата и спря африканската чума по свинете. Това заяви д-р Георги Чобанов, директор на дире...

От БАБХ отбелязват, че в последните две седмици в Агенцията са извършени 3 одита по различни направления, а по отношение на мерките за Африканската чума по свинете, от юли тази година има 2 посещения на експерти от Европейската комисия и предстои още един одит до края на 2018 г. БАБХ следи за епизоотичната обстановка и разпространението на заболяването Африканската чума по свинете в Европа от самото начало на появата му в Грузия. Още преди навлизането на болестта в страните от ЕС през 2014 г., Агенцията започна дейности за повишаване подготвеността на експертите от БАБХ. Също така Агенцията участва активно в международни проекти за Африканска чума по свинете още от 2012 г.

Работата на БАБХ с ловците стана по-интензивна преди старта на груповия отстрел през 2016 г. Въпреки спокойната тогава епизоотична ситуация по отношение на заболяването, призивът на БАБХ за увеличаване на отстрела на дива свиня не бе чут и взет под внимание нито през 2016 г., нито през 2017 г. Към момента ситуацията е коренно различна – България вече е сред държавите с огнище на африканската чума по свинете, се посочва в позицията.

От БАБХ допълват, че с усложняването на епизоотичната обстановка в Румъния са стартирали редица допълнителни мерки за превенция и контрол на заболяването срещу разпространението му в страната. Най-общо това са: засилени мерки на биосигурност в свинефермите; намаляне броя на свине отглеждани в стопанства без биосигурност (заден двор); засилено ветеринарномедицинско наблюдение с клинични прегледи и взимане на проби за лабораторен контрол в свинефермите и особено в тези, намиращи се в рисковите зони на страната; контрол и управление на популация диви свине; биосигурност при обработката на трупове на диви свине; изграждане на ограда по сухопътната граница с Румъния; граничен контрол и забрана за вкарване в страната на свинско месо и продукти от него чрез личния багаж на пътници и др.

„Тъй като в интервюто на зам.-председателя на ПП АБВ се визира основно отстрела на диви свине, редно е да се подчертае, че посещението на ловеца в природата е не просто разходка и гърмене по животни, а наблюдение на дивата фауна и прилагане на дейности свързани с нейното опазване. Ловците са „очите на ветеринарния лекар“, те играят ключова роля и имат отговорности в опазване здравето на животните в природата. Порочните практики, неспазването на указанията, свързани с контрола на заболяванията опорочава и рискува здравето на животните (и хората), и допринася за разпространението на заболявания.

Мерките, които следва да се спазват при отстрел, методите за унищожаване на отпадни от лова продукти и предоставянето на проби за лабораторен контрол, както за трихинелоза, така и за Африканската чума по свинете, не са административни мерки, а са здравни хигиенни норми и се прилагат във всички страни на Европейския съюз, особено в засегнатите от Африканската чума по свинете. Това са минимални мерки срещу разпространение на заболявания в природата, опазване здравето на хората и популацията на дивата фауна, в случая тази на дивата свиня", посочват от БАБХ.

БАБХ установи инфлуенца по птиците в два обекта в Хасковско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две огнища на заболяването инфлуенца (грип) по птиците в животновъдни о...

Те поясняват, че местата (ямите) за унищожаване на страничните животински продукти (СЖП) са само едната опция пред ловците. Ако съответната дружинка счита, че това ги затруднява неимоверно, отпадните продукти при първичната обработка на отстреляните свине могат да се предават за унищожаване (на екарисаж или инсинератор). Българската агенция по безопасност на храните категорично не толерира замърсяването на околната среда със СЖП, особено при потенциалната опасност за заразяването ѝ с такова упорито заболяване. Преди всичко, това е отговорност на самата ловна дружинка, заявяват от БАБХ.

От Агенцията уточняват, че процедурата по изпращането на проби от ловци тази година е същата както предходната. „Разликата е в това, че се унифицира начина за комлектоване на пробите – целта бе ловците да не се натоварват с изпращане на допълнителна проба (за Африканската чума по свинете). Пробата следва да се изпраща до лабораториите за изпитване за трихинелоза в страната – нещо, което не се е променило (придвижването на пробата до лабораторията за Африканската чума по свинете не е задължение на ловците). В този процес ветеринарните лекари нямат участие – изследването е задължение на самите ловци, а също и заплащенето на изследването. Пробата може да се достави както по куриер, така и до лабораторията персонално. Именно заради унифицираното комплектоване на пробата, тази година се въведе драстично намаление на цената за изследването за трихинелоза в лабораториите на БАБХ с оглед засилване надзора върху Африканската чума по свинете и финансово облекчение за ловците", обясняват от БАБХ и добавят, че изказвания, които подменят фактите и внушават, че ловците са хора, чиято единствена цел е да изхранят себе си и семействата си, са изключително спекулативни и обществено безотговорни, и пречат на разбирането на проблема със заболяването от хората. „Да не се спазват правилата и мерките, прилагани и в другите държави, може само да подпомогне разпространението и да попречи на овладяването на ситуацията", категорични са от Агенцията.

БАБХ подчертава, че за превенцията и контрола на заболяването се изисква съдействие и работа в тясно сътрудничество на всички ресорни и компетентни институции и лица – ветеринарни, горски и гранични власти, органите на реда, фермери, ловци.

„Коментари и провокативни изказвания като „Да вървят по дяволите и Агенцията и нейните инструкции“ са недопустими, а призиви за действия като укриване и нерегистриране на отстрел и непредоставяне на проби – наказуеми. Те категорично опорочават всички усилия и стратегиите за контрол на заболяванията сред животните, включително и тези, които са опасни и за хората", заявяват от Агенцията по безопасност на храните. Те добавят, че наличието на отрицателни проби в надзора, проведен до този момент, не е индикатор за несвършена работа от страна на БАБХ, а е показател за отсъствие на вируса на Африканската чума по свинете в популацията диви свине.

За ограничаване на пораженията и справяне с африканската чума по свинете искането на оставки на ръководството и експерти на БАБХ няма да помогнат. Необходими са и от полза за обществото стриктно спазване на ветеринарномедицинските мерки за превенция на Африканската чума по свинете и компетентно, отговорно и разбираемо говорене по темата и за опустошителните икономически загуби, които заболяването може да причини, и как да се опази страната от разпространение на Африканската чума по свинете, посочват още от Агенцията.

БАБХ обяви фермата в Болярово за нелегитимна

Агенцията по безопасност на храните обяви фермата на Ани Петрова и Тодор Димитров в Болярово за нелегитимна. Стопанството, което беше о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика