Бежанците у нас ще трябва да учат български език, ако искат да се интегрират

2192
Бежанците у нас ще трябва да учат български език, ако искат да се интегрират
Снимка: БГНЕС

Един от критериите за степента на интеграция на бежанци у нас ще бъде научаването на български език.

Това стана ясно от думите на служебния социален министър Гълъб Донев. Новата наредба за интеграция на мигранти, изготвена от служебното правителство, предвижда индикатори до каква степен на чужденеца с предоставено убежище или международна закрила е осигурен достъп до образование, обучение, заетост, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги.

По късна доба служебният кабинет пак пусна наредбата за бежанците

На Портала за обществени консултации „www.strategy.bg“ е качен проектът на Постановление за приемане на Наредба за условият...

От думите на министъра пред "Дарик" се разбра, че на бежанците трябва да им бъде осигурявано обучение по български език, а в случаите, когато един курс не даде резултат, ще се осигурява нов.

Проектът на наредбата за интеграция на бежанци е в изпълнение на европейските ангажименти на страната ни и идва на фона на статистиката, че само 40 мигранти са поискали да останат да живеят у нас.

"Кметът на община, където безработицата е висока, не би трябвало да поиска трайното заселване на чужденци. Ще се проверява дали е заплаха за националната сигурност в един район да се заселят много бежанци. Ако общината няма жилищен фонд, чужденецът има право на помощи, чиито размер е като на български граждани, за да си плати наема на жилище", каза Донев, цитиран от "Сега", в коментар на проектонаредбата и евентуалната интеграция на бежанци у нас.

Actualno.com припомня, че вчера (07.04.2017 г.) по късна доба от правителствената пресслужба обявиха, че на сайта за обществени консултации е качен проектът на Постановление за приемане на Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила.

БХК: Отказът да се предостави помощ на бежанците води до радикализация

Вместо да предприеме санкции против длъжностните лица, които нарушиха законоустановените права на бежанци с напълно редовен статут, пра...

Миналия петък (31.03.2017 г.) на извънредно заседание служебният кабинет отмени наредба 208 за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. "В сегашния си вид Наредбата на практика не функционира", беше посочено тогава на заседанието.

Тя не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това, създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи, са основните мотиви за решението.

Правителството възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика в най-кратък срок – до 7 април, да подготвят нова наредба, която да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика